Софийски апелативен съд окончателно реши да пусне на свобода Петко Еленков, който преди година простреля смъртоносно 16-годишното циганче Велин Стоянов - Жабата, при опит на последния да задигне желязо от депо при гара Подуяне.

Определената му гаранция е 5000 лева, стана ясно в съда.

Десетки колеги на охранителя го посрещнаха с бурни аплодисменти в съда. Те го подкрепят от самото начало на делото и твърдят, че той е изпълнявал служебните си задължения стриктно и съвестно.

Събралите десетки роми, роднини и близки на починалото циганче, се развикаха побеснели. Съдебната охрана веднага направи кордон между тях и колегите на Еленков, за да предотврати размирици. Циганите се разкрещяха, че това не е справедливост, а някои от тях започнаха да викат "Убиец!". Под плътен кордон те бяха изведени от сградата, като крясъците им огласяваха целия район.

Десетки цигани се събраха пред Съдебната палата в столицата в знак на несъгласие с решението на състав на СГС да пусне на свобода охранителя Петко Еленков. Това е поне третата протестна акция на роднините и приятелите на починалия Велин. Лелята на Велин обяви, че, ако съдът окончателно пусне Еленков под гаранция, семейството му ще обжалва на всяка възможна инстанция.

Какво ще предприемат, ако съдът не уважи исканията им - едно от протестиращите момчета обяви: "Убийство."

Пред съда обаче се събра и контрапротест, организиран от ВМРО. Той е срещу протестиращите цигани, искащи Еленков да остане в ареста. Наложи се намесата на полиция, която с кордон раздели двете „мероприятия".