България няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион, тя няма какво да демилитаризира. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след изслушването си в парламентарната Комисия по отбрана за срещата на НАТО във Варшава, предаде БГНЕС.

Така той влезе в задочен спор с премиера ни Бойко Борисов, който наскоро заяви, че мечтае Черноморския регион да се превърне в демилитаризирана зона.

На самото изслушването министър Николай Ненчев

представи в отговор на въпрос конкретни цифри, с които личи превъзходството на руското военно присъствие в региона в сравнение с присъствието на НАТО. “Русия има около 245 бойни спомагателни кораба, 6 подводници със седма в готовност. България няма подводници. Турция има около 140 бойни спомагателни кораба. Русия има около 30 000 военнослужещи в района на Крим, приблизително толкова на западната граница на Русия“, посочи той.

В отговор на друг въпрос от народен представител дали подкрепя предложението на левицата за демилитаризиране на региона министър Ненчев не отговори.

Впоследствие пред журналистите той поясни, че „идеята за демилитаризиране на Черноморския регион не зависи само и единствено от българското Народно събрание. Ако ще има такава инициатива, тя ще трябва да бъде съгласувана с всички страни от Черноморския регион, тоест България няма кой знай какво да демилитаризира в Черноморския регион, както сами разбрахте (от отговора му в комисията). Добре би било този въпрос да бъде зададен към Русия, Турция, страните с изключително голям потенциал в акватория на Черно море и тогава ние да вземем нашето решение. Иначе ми изглежда твърде несериозно“, категоричен бе министърът на отбраната.

Той сподели също, че не се притеснява от кадровите промени в правителството, за които по-рано днес спомена премиера.