Определените като енергийно бедни, които се топлят на ток, ще получават помощ от 12 лева месечно помощ, а тези, които ползват парно - 8 лева. Това сочат разчетите на Института за енергиен мениджмънт. Тази помощ, която предстои да се отпуска след освобождаването на пазара на тока за бита, ще е целогодишна.

В началния етап на либерализация на пазара на електроенергия вече ще има три групи потребители. Около 7 на сто са социално слабите българи, които ще продължат да получават енергийни помощи през зимата. Допълнително те ще получават и всеки месец по-евтини количества ток за около 8-12 лева в зависимост от начина си на отопление.

Втората група обхваща още 7 процента от българите - те ще се възползват само от определените по-евтини количества електроенергия. Двете групи обхващат енергийно бедните българи.

Останалите 86 на сто от потребителите няма да бъдат подпомагани.

До момента бюджетът заделя около 90 милиона лева за подпомагане, като при новата схема ще са необходими още 50 милиона лева, уточни Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт:

Все още не е ясно дали тези нови 50-60 милиона допълнителна помощ ще са част от бюджета, или източник ще са енергийните цени, при което 14 процента от потребителите на електрическа енергия ще получават тези по-ниски 100 или 150 киловатчаса месечно, а останалите 86 процента ще компенсират по-ниските им цени и ще плащат тези 50 милиона лева годишно.