Пазарът на решения за ИТ сигурност е нараснал с 3,7% през миналата година и възлиза на 22,1 млрд. долара, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner.

Най-висока е динамиката в сегмента SIEM (системи за управление на информацията и събитията за сигурността), където е регистриран ръст от 15,8%. В същото време бизнесът със софтуерни средства за ИТ сигурност за крайни потребители бележи спад от 5,9%.

Лидер на пазара на софтуер за ИТ сигурност по отношение на приходите е Symantec, макар че компанията бележи спад за трета поредна година. Нещо повече, през 2015 г. е регистриран най-големият спад за тригодишен период.

Symantec е получила 3,35 млрд. долара от своите решения за сигурност през 2015 г., което е с 6,2% по-малко спрямо предходната година. Пазарният дял на компанията се оценява на 15,2%.

Близо три четвърти (74%) от приходите на Symantec идват от платформи за защита на крайни устройства (EPP), които бележат спад от 7%. Именно те са причина за влошеният финансов резултат на компанията.

На второ място в ИТ сигурността е Intel чрез решенията на McAfee, която бе придобита от ИТ гиганта преди няколко години. Американската компания също страда от спад в сегмента EPP, отговорен за 75% от приходите.

През миналата година продажбите на софтуер за ИТ сигурност са донесли на Intel 1,75 млрд. долара, или с 4,1% по-малко, в сравнение с 2014 г. Компанията държи около 7,9% от пазара на сигурност.

IBM заема трета позиция и е единствената компания от Топ 5 с ръст през 2015 г. Приходите на Синия гигант са нараснали с 2,5% до 1,45 млрд. долара, което отрежда на доставчика 6,6% от пазара на ИТ сигурност.

Топ 5 допълват компаниите Trend Micro и EMC, които регистрират спадове съответно от 5,9% и 5,3% през миналата година. Приходите на двата доставчика възлизат съответно на 990 млн. и 756 млн. долара, а пазарните им дялове се оценяват на 4,5% и 3,4%.