Световният фонд за дивата природа (World Wildlife Fund, WWF) обяви нова тактика за защита на животните - изкупуване на лиценз за лов на акули в австралийския Голям Бариерен риф, който след това просто да не ползват, съобщава в. "Гардиън".

Сега WWF започва да събира нужните 100 000 долара, които дават правото да пускаш 1,2 километра широка мрежа където и да е във водите на природното чудо. С него могат да се ловят и други видове.

Според природозащитниците, за десет години до 2005 г. са хващани по 10 000 акули всяка година. Днес обаче се ловят много повече. Според правителството в Куинсленд, Австралия, между 2014 и 2015 г. е имало удвояване - от 222 на 402 тона, т.е. близо 100 000 акули за годината.

В мрежите постоянно се закачат и делфини, морски костенурки, дюгони и други видове. Рибарите трябва да съобщават за тях, но според много доклади често не го правят.

"Изследователите са открили, че когато се прекали с лова на акули, по-малките хищници стават повече, те избиват рибите, която ядат водорасли, а водораслите смазват коралите", обяснява Джили Левелин, директорка на WWF за региона.

Австралия е колеблива в защитаването на застрашените акули. През 2014 г. правителството се съгласи да даде на 31 вида защита под конвенция на ООН. Но два месеца по-късно се отказаха за два от видовете, включително два вида чукови акули.

"Тези огромни мрежи убиват десетки хиляди млади акули всяка година, включително чуковите, които са обявени по цял свят за застрашени. Техният брой в Куинсленд се е сринал, може би с 80%", казва още Левелин.