Двадесетина русенци дойдоха в катедралния храм „Св.Троица“, за да изпратят в последния му път един от първите демократично избрани кметове на Русе Асен Тасев. Тасев, който е начело на градската управа от 27 октомври 1991 до 11 ноември 1995 г., като управлява първи пълен мандат след демократичните промени, почина на 82-годишна възраст на 9 юли. 
Опелото отслужи свещеник Минко Казаков, а сред присъстващите на печалната церемония бяха бившият областен управител Владимир Недялков, арх.Цвети Русинов, екслидерът на СДС Явор Димитров, някогашни активисти на синята партия в Русе, семейни приятели на Асен Тасев и близките му. Да се поклонят пред тленните останки на бившия кмет дойдоха областният управител Стефко Бурджиев и двамата му заместници Станимир Станчев и Валентин Колев, както и зам.-кметът Иван Григоров, заместващ кмета Пламен Стоилов, който е в отпуск. 
Що за град сме, що за хора сме, възможно ли е толкова бързо да забравяме и да не изразим почит към хората от недалечното минало на Русе, тихо недоумяваха след церемонията вън, пред храма, някои от дошлите на опелото. Според тях късата памет, особено за хора, които докато са били на власт, са били обградени от многолюдно внимание, не говори добре за морала и добродетелите на обществото.