Относително неизвестният инвестиционен фонд, където на висок пост работи съпругът на новия британски премиер Тереза Мей, е един от най-големите и най-влиятелни финансови институции в света, контролираща 1,4 трлн. долара в активи.

В неговото портфолио присъстват дялове на стойност 20 млрд. долара в компании като „Амазон“ и дялове в „Старбъкс“. И двата гиганта бяха цитирани в изказването на Мей от вчера, в което тя обеща да се бори с практиките за избягване на плащане на данъци, пише британският в. „Индипендънт“.

Според скорошни документи, подадени пред американските власти, базираният в Лос Анджелис фонд „Кепитъл Груп“ (Capital Group) притежава големи дялове в редица компании, включително банката „Джей Пи Морган Чейс“, отбранителният гигант „Локхийт Мартин“, цигарената компания „Филип Морис интернешънъл“, нискотарифната авиокомпания „Райънеър“ и други.

От компанията, която е относително неизвестна извън финансовия сектор, потвърдиха, че Филип Мей работи за тях като експерт по пенсионни фондове в офиса им в Лондон.

“Филип е мениджър на отдел Връзки с клиенти, който е в контакт с организации и институции във Великобритания, за да е сигурно, че те са доволни от услугите на „Кепитъл Груп“ и че ние разбираме техните цели. Филип не се занимава с нашите инвестиционни проучвания или дейности по управление на портфейли“, заяви говорител на фонда.

Двете компании „Амазон“ и „Старбъкс“, в които „Кепитъл Груп“ има дялове, са критикувани заради това, че избягват плащанията на данъци в големи размери - обвинения, които те отричат, и по тази причина бяха споменати в изказването на Тереза Мей от вчера.

Тя заяви, че за нея няма значение „дали сте „Амазон“, „Гугъл“ или „Старбъкс“ - имате задължение да вложите нещо обратно, имате дълг към съгражданите си, имате отговорност да плащате данъци. Така че като премиер ще се боря с частното и корпоративно укриване избягване на плащане на данъци“.

„Кепитъл Груп“ и нейните различни подразделения и фондове притежават най-малко 32 млн. дяла от „Амазон“ на стойност 20 млрд. долара. Със своя дял от 6% това е и един от най-големите акционери в компанията. Фондът също така притежава около 2 млрд. долара в активи на „Старбъкс“.