Поел съм ангажимент, когато имаме варианти за решение за оборудването за АЕЦ „Белене” да ги представим в парламента.

Това казва министър-председателят Бойко Борисов по повод внесен в парламента проект на решение за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”. Темата днес бе обсъдена на правителственото заседание, става ясно от разпространената стенограма.

С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново – от 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание, заявява Бойко Борисов.

Аргументите тогава бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме различни варианти и съм поел ангажимент и когато имаме решение – след проведени разговори с руската страна, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, решение, посочи Бойко Борисов, като уточни, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две държавни компании и "ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво".

Факт е безспорен, че когато БСП е управлявала, не е направила абсолютно нищо – и в двата си периода със съответните министри по тази тема. И сега, когато чуват, че се водят преговори с руските компании, съответно с други такива в света, да намерим вариант да си върнем парите или да намерим решение, не стига че са виновни, че са подписвали такива договори, без да има в тях цени и ескалации и, някак си, произволно се говори колко биха стрували, какви хипотетични работни места и всичко останало са били, не са направили нищо по въпроса. Така че, в момента, в който сме готови, ние ще уважим и опозицията, и всички парламентарни групи и ще отидем да разкажем какви са вариантите. Това е нашата позиция по въпроса, категоричен е Борисов пред министрите си.

И продължава: Да предопределяме какво ще се случи от преговорите… Ние лесно мораториума можем да го свалим, ако имаме или нямаме едно или друго решение. Сега, точно в този момент, точно те, които са виновни за всичко това, когато ние търсим решение да спасим парите, защото не са малко… То цялата им политика е такава.

Така че, без толкова емоции, прагматично работете, така, както сме се разбрали.

Доколкото си спомням, господин Стойнев говореше за един или два реактора на „Уестингхаус“, които да построят по време на тяхното управление. Аз не мога да си представя с какъв финансов разчет, Дончев, ще говориш за четири реактора или за три, в момента да строиш? На базата на какви пари и на какви прогнози за износ на ток, при положение че и сегашните мощности са ни в повече лятото, но ги държим, защото в пиковите часове и зимно време ги включваме. Така че, опитайте с повече аргументи да ги убедите, че за всяко нещо си има време, обръща се още Борисов към членовете на кабинета.

От своя страна вицепремиера Томислав Дончев се включва: При условие, че в момента се опитваме да намерим икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление. Няма нито една сметка, няма нито един аргумент, свързан с икономическа целесъобразност, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Според него, да се предопределя, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране – това би ни затруднило категорично във всички действия и всички преговори, които правителството води.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно – подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и „Атомстройекспорт“ Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство. „Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил Арбитражът”, посочи министър Петкова като посочи, че от седемте заведени иска Арбитражният съд е приел само три и това са само свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.