Тереза Мей поема днес поста на британски министър-председател и ще се премести в знаменитата резиденция на „Даунинг стрийт“.

Тя сменя Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума, гласувал Великобритания да напусне ЕС.

По-рано тази седмица Тереза Мей бе избрана от редовите членове на Консервативната партия за неин лидер, което автоматично я прави премиер на страната.

Фактически за пръв път от 26 години жена става ръководителка на британското правителство. Дотогава единствената жена премиер бе „желязната лейди“ Маргарет Тачър.

Премиерският пост ще стане подходящ подарък за Тереза Мей, която на 1 октомври ще отпразнува 60-годишнина.

Тя има подкрепата не само на партийците, но и на значително мнозинство британци. Мей е убедена, че е човекът, който ще обедини партията, разцепила се по въпроса за членството на Обединеното кралство в Евросъюза. Самата Мей беше привърженичка на оставането на страната в ЕС. „Консервативната партия може да стане единна и това ще стане под моето ръководство. Трябва ни силен и уверен в себе си лидер, който може да уговори всички необходими за Великобритания условия по излизането от ЕС“, заяви по-рано Мей.

Тя също потвърди, че ще изпълни волята на гражданите, гласували за излизането на страната от ЕС, и ще направи всичко, за да даде на хората по-голям контрол върху тяхното бъдеще.