Общинска администрация оттегли предложението за промени в наредба 18, с които се забраняваше движението на велосипедисти по „Александровска“ и площад „Свобода“, а решението е лично на кмета Пламен Стоилов. Това стана ясно на вчерашната комисия по здравеопазване. От началото на мандата на сегашния общински съвет имаше редица оттеглени предложения, чиито вносители бяха общински съветници, включително и от председателя на общинския съвет Христо Белоев. Това обаче е първото предложение, оттеглено от администрация, а повод за това решение стана реакцията на „Вело Русе“, които възразиха срещу готвените промени и обявиха протестно шествие срещу забраната. То трябваше да се състои тази вечер, но при новата ситуация става безпредметно.
Диалогът на общинска администрация с представителите на велосипедните движения в Русе винаги е бил добър и затова определящото при настоящото оттегляне е да стигнем до консенсус и направените предложения да станат факт. Изразяваме готовност да потърсим приемливи за всички страни предложения, които да залегнат в общинската наредба. Целта на този конструктивен диалог е да се проведе по-широк дебат и да се постигне равновесие и стабилност в интерес на гражданите. Това бяха мотивите за оттегленото предложение, които зам.-кметът Наталия Кръстева изтъкна на вчерашното заседание. 
Тя обясни, че целта на промените в общинската наредба е била унифициране на текстовете в нея със закона и подчерта, че нито едно от внесените предложения не е било приумица на общинска администрация или работната група. Всъщност работната група е в много широк състав и работи по тази наредба от миналата година. Кръстева бе категорична, че общинска администрация работи законосъобразно и когато наредбите не са в унисон със закона, целта е да се приведат в съответствие с него. Затова администрацията ще очаква предложения как общинската наредба да отговаря на закона. 
Отношение по темата с оттегленото предложение взе червеният общински съветник Александър Неделчев, който коментира, че проблемът не е в това да се забранява, а да има правила и да има хора, които да контролират спазването им. Инициденти стават и с коли, и с мотоциклети. Има нужда от мерки, за да се ограничи скоростта на велосипедистите, каза още той. 
Председателят на здравната комисия д-р Теодора Константинова пък бе категорична, че пешеходната зона не е място за летящи холандци на колелета. 
За пореден път Неделчев засегна и темата с гонките и апелира да се направи среща с КАТ, тъй като положението вече е безобразно, а хората наистина не могат да спят. 
Толкова ли е сложно катаджиите да се доведат тук и да кажат какви ги вършат, какъв им е проблемът да идентифицират хората, които карат без гърнета и които побъркват години наред русенци, коментира съветникът. 
Зам.-кметът Наталия Кръстева увери, че такава среща ще се проведе след отпускарския сезон, като целта е на нея да присъстват представители на всички отговорни институции.