През 80-те години диетата, която е на 100% изчистена от мазнини, се е смятала за най-добрият начин за отслабване. Когато разбират, че този метод не е ефикасен, идва ред на диетата с висок прием на мазнини, пише gotvach.bg.Ако разбираме различията между отделните видове мазнини в храните, това ще ни помогне да направим по-здравословен избор във всекидневната си диета.

Изследванията са установили, че консумацията на храни със съдържание на ненаситени мазнини, особено като заместители на храните с високо съдържание на наситени мазнини, помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания като понижава нивата на LDL и общия холестерол.

Здравословни мазнини включват студено пресован зехтин, ленено масло и мазнини от растителни източници като ядки, семена, авокадо и кокосови орехи. Също така мазните риби като пъстърва, сьомга и скумрия.

Най-здравословни са студено изцедените масла, например зехтинът. Здравословните мазнини са жизненоважни, тъй като тялото не може да си ги произведе.

Между другото, тези здравословни мазнини помагат не само с борбата с рака, те също така са полезни за здравето на сърдечносъдовата система и затлъстяването. Списъкът с ползи е много дълъг.

Тези здравословни мазнини, трябва да се консумират с всяко хранене. Ако не се приемат тези мазнини в едно хранене, това ще доведе до много от хранителните вещества, консумирани по време на това хранене, да не се абсорбират от тялото.

Това е така, защото много хранителни вещества са мастноразтворими. Бета-каротин, витамин Dи витамин Е са три такива хранителни вещества, които се нуждаят от мазнини, за да се абсорбират и усвояват от човешкия организъм.

Жълтъкът съдържа здравословни мазнини, които забавят усвояването на протеина, осигурявайки постоянно и продължително подхранване на мускулната тъкан. Един жълтък притежава приблизително 6 грама мазнини /половината, от които наситени.

Лененото семе е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, като изключим рибата. Добавяне на ленено масло в салатите или приема му чрез хранителни добавки е задължителен.

Тялото го преобразува в съставки, отговорни за производството на мускулна тъкан и освобождаването на мазнини.