1000 адвокати на Острова заявиха в обща декларация, че „Брекзит“ няма правна сила.

Те също така твърдят, че само парламентът, а не правителството или самият министър-председател, може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор за стартиране процедурата по излизане от ЕС.

Междувременно Консервативната партия във Великобритания вече има нов лидер.

Тереза Мей сяда на креслото на Дейвид Камерън, с което е на крачка от това да бъде избрана и за нов премиер на страната, коментират анализатори на Острова:

„Получих потвърждение от партийния съвет и вече мога да обява, че госпожа Мей е избрана за нов лидер на Консервативната партия. Тя встъпва в тази длъжност веднага", заяви председателят на изборния комитет Греъм Брейди.

Самият Камерън обяви, че се оттегля от премиерския пост в деня, когато станаха яснирезултатите от референдума, според който британците решиха да излязат от Европейския съюз.

От тогава Тереза Мей е сред най-често спряганите имена за поста.

Голямо мнозинство от 330-те консервативни депутати подкрепиха Мей, след което Камерън коментира, че тя има "широка подкрепа сред парламентарната група на партията".

Според него до сряда вечерта тя трябва да приеме и премиерския пост.

Преди встъпването си в длъжност вчера, 59-годишната Мей заяви, че Великобритания върви към "развод" с ЕС, защото така са пожелали британците.

Именно това е новината на деня във Великобритания.

Местните издания говорят за политиката, която тя води през годините.

От там припомнят, че тя вярва в ограничаването на миграцията. Тя подкрепя правата на жените, на работещите, както и еднополовите бракове.

Най-тежката задача пред нея обаче ще остане темата „Брекзит“.