Федералната разузнавателна служба на Германия БНД през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО.

Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.

„Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят”, посочва ДПА.

Като цяло БНД е следило 3,3 хиляди обекта, между които има държавни глави и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били „няколко десетки”.

Отначало, след разкриването на ексагента на ЦРУ Едуард Сноудън стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия После скандалът доби друг обрат – оказа се, че американците са били подпомогнати в следенето на европейските си обекти от БНД.

От федералното разузнаване нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.

Последните данни обаче, може да създадат дипломатически трудности за германското правителство, особено на фона на нееднозначната ситуация в ЕС след „Брекзит”.