Синът на Осама бен Ладен – Хамза, се закани да отмъсти на САЩ за убийството на своя баща, стана ясно от гласово съобщение, пуснато в интернет от „Ал Кайда“.

Хамза бин Ладен обеща да продължи битката на глобалната екстремистка групировка срещу съединените щати и техните съюзници в 21-минутно обръщение, озаглавено „Ние всички сме Осама“, съобщи SITE Intelligence Group, организация, следяща в интернет за изяви на бели расистки и джихадистки организации. „Ще продължим да ви атакуваме и да взимаме на мушка вас в страната ви и в чужбина в отговор на вашето потисничество срещу народа на Палестина, Афганистан, Ирак, Йемен, Сомалия и останалата част мюсюлмански държави, не успели да преживеят вашето потисничество“, каза Хамза. „Що се отнася до отмъщението на ислямската нация за шейх Осама, нека Аллах да е милостив към него, то не е отмъщение за личността Осама, а за всички тези, които защитават исляма.“

Осама бен Ладен беше убит в скривалището си в Пакистан от американски командоси през 2011 г., което беше най-значителния удар срещу създадената от него групировка, която извърши атаките на 11 септември. От намерени в убежището на Осама документи, които бяха публикувани от САЩ миналата година, излиза, че неговите помощници се опитвали да съберат войнстващия си водач с неговия син Хамза, който беше държан под домашен арест в Иран.

Хамза, която сега е на възраст около 25 г., беше до баща си в Афганистан преди ударите от 11 септември и прекара известно време с него в Пакистан, след като оглавяваното от САЩ нахлуване принуди голяма част от ръководството на „Ал Кайда“ да отиде в съседната страна. В радиопредаване на новият шеф на терористичната организация Айман ал-Зауахири миналата година той представи Хамза. "Хамза осигурява ново лице за „Ал Кайда“, такова, което директно се свързва с основателя на групата. Той е речевит и опасен враг", каза Брус Рийдъл от Института Брукингс.