Чужденците, пребиваващи в Германия, трябва да бъдат толерантни към местните кулинарни навици. За това призова канцлерът на страната Ангела Меркел, съобщава "Фокус", като се позовава на Deutsche Welle. 

В специално видеообръщение тя подчерта, че очаква от бежанците в страната да проявят готовност за адаптация. От една страна обществото трябва да е отворено за пристигащите мигранти – и затова се организират интеграционни и езикови курсове. „От друга страна тези, които идват, трябва да уважават това, което е написано в конституцията, това, че имаме различни закони, че не трябва да се прибягва към насилие, че имаме свобода на вероизповеданията, че имаме и свобода на словото“, отбеляза германският канцлер.

Меркел приведе като пример необходимостта от това бежанците да проявят търпимост към консумацията на свинско месо като част от кулинарните традиции на германското общество. По този начин канцлерът парира предложението, съгласно което от уважение към мюсюлманите в училищата не бива да се предлагат ястия, приготвени с него. „Толерантността се състои и в това да не се налага да променяме кулинарните си навици“, коментира Меркел.

В края на миналата седмица Бундестагът одобри нов закон, определящ мерки за интегриране на големия брой бежанци, пристигнали в Германия, включително създаване на работни места за кандидати за убежище. Законът включва и мерки за ограничаване на помощите за хората, които отказват да се интегрират. Той обаче срещна критиките на правозащитни организации, които заявиха, че текстовете му са контрапродуктивни. 

Особено противоречив елемент в него е т.нар. определяне на местожителство, при което правителството може да ограничава движението на одобрени кандидати за убежище, като определя къде да живеят те за период от три години.

Тази година в страната е отчетен спад на новопристигналите чужденци. По данни на германското министерство на вътрешните работи от началото на текущата година в Германия са регистрирани 222 264 новопристигнали бежанци. Спадът е внушителен на фона на статистиката за 2015 г., когато убежище в Германия потърсиха 1.1 млн. души.