Четирима македонци бяха арестувани по подозрение, че са се били в редиците на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия и в Ирак, предаде АФП, като се позовава на представителката на полицията Деяна Неделкович.

Полицията, която предприе операцията в петък вечерта, издирва още трима души, двама от които вероятно още са на фронта, уточни тя. Извършени са обиски в Скопие и Тетово. Иззети са мобилни телефони и паспорти.

Албанското мюсюлманско малцинство е една четвърт от 2,1 милиона жители на Македония, които основно са православни.

Според Скопие към 130 са македонските граждани, присъединили се към ислямистите, за да се бият в Ирак и Сирия. Шестнадесет са загинали и 72 са се върнали в страната. Президентът на Македония Георге Иванов заяви неотдавна, че на завърналите се гледа като на „потенциални терористи“.

През август 2015 г. бяха арестувани 11 македонци, обвинени във връзки с ислямиситте в Близкия изток. Шестима, сред които Реджеп Мемиши, имам на джамия в Скопие, смятан за водач на групата, получиха присъди от 5 до 7 г. затвор. През май петима други бяха осъдени на 2 до 4 и половина години затвор.