„За първи път съм в Русе, но ми харесва, може да правим по един концерт тук всяка година!“ Така Ричард Клайдерман се отблагодари за любовта и аплодисментите на над 2500 почитатели, избрали в четвъртък вечерта да се насладят на изкуството на виртуозния пианист, подкрепен блестящо от Русенската филхармония.
Първата част на концерта приключи със скъпата на всяко българско сърце мелодия „Хубава си, моя горо“, чието внушение се подсилваше от картини от различни кътчета на България, въртящи се на два големи монитора в двата края на сцената. Изпълнението беше истинска кулминация и за музикантите, и за слушателите, които ръкопляскаха дълго след последните акорди.
В програмата на Клайдерман бе включена и знаковата за творчеството му „Балада за Аделин“. Това е произведението, което слага началото на превръщането на Филип Паже в Ричард Клайдерман. Баладата е посветена на новородената дъщеря на композитора Пол дьо Сеневил, който е и продуцент и организира конкурс за изпълнител. Годината е 1976-а. Явяват се над 20 пианисти, печели 23-годишният Паже, за когото това е началото на триумфалното шествие по световните сцени. За да даде универсално звучене на името си младият клавирист избира псевдонима Ричард Клайдерман, в който е вградено и част от родословното му дърво - всъщност фамилията не е измислена, а принадлежи на прабаба му. Следва бурен възход, довел до вписването на Клайдерман в „Книгата за рекорди на Гинес“ като най-успешния пианист в света със стотици милиони продадени албума, от които 267 златни и 70 платинени.
В Русе лауреатът на безброй награди и признания показа, че големите звезди могат да бъдат и земни хора. Романтичният изпълнител демонстрира близка връзка с публиката, заразяваща усмивка, завладяващо чувство за хумор и будеща възхищение щедрост. Няколко деца си тръгнаха от залата с партитури на маестрото, други успяха да се ръкуват с него, а един от зрителите получи специален трофей - кърпичката на рекордьора на Гинес.