Раждането на две деца, което е повратен момент в живота на всяка жена, променило на 180 градуса всекидневието на Велизара Павлова. Но освен със сменяне на памперси, денонощна ангажираност, съпроводена от тревоги и радости покрай малчуганите, майчинството всъщност тласнало младата жена към непознати досега хоризонти - сладкарството. Една от първите специалистки по „Връзки с обществеността“ в Русе най-малко си представяла, че ще открие не една и две прилики между майсторенето на изящни торти, които ти е жал да разрежеш, и строителството. А за заложбите й в строителството и архитектурата има най-безспорния кетап - Велизара е от рода на емблематичния майстор Колю Фичето.
От две години майката на 9-годишна дъщеря и син на 3 годинки е истински запалена по тънкостите на сладкарството и според нея няма две мнения, че това е един от най-трудните занаяти.
Всичко започнало покрай желанието сама да сътвори с ръцете си нещо за децата
а и от друга страна не била очарована от качеството и цените на тортите, които се предлагали по сладкарниците. А покрай празниците на малчуганите нямало как да се мине без торти и за няколко години майката проучила пазара.
Преди 2014 година, когато синът й навършил годинка, Велизара не се била захващала никога с направата на домашни сладкиши - дори кекс не била забърквала. Пък и имала основателна причина за това - сладкото въобще не било нейната храна и далеч не я изкушавало. Затова и нямала влечение да борави със захар, шоколад и крем в кухнята си, камо ли да навлиза в професионалните дебри на фондана. Нещо повече - от завършването с отличен в Строителния техникум и дипломирането като част от първия випуск от специалност „Европеистика“ на Русенския университет през 1999 година, Велизара винаги е работила като пиар и това й е харесвало. Била е пиар и административен експерт на проекта „Красива България“ и един от първите подобни специалисти в цялата страна, била е част от мениджмънта в София на тогавашната БТК, работила е в неправителствена организация - изключително с чужденци и по трансгранични въпроси. И тъй като вече се е доказала в професионалната сфера и е завоювала успехи в международните дейности, вече е на път да покорява върхове и в сладкарството.
Твори тортите 3 дни, но първото и най-важно е да избистри концепцията на декорацията
Сладкарството изисква не само невероятни умения, но също така и материали и инструменти, които са строго специфични, не са евтини, а и страничен човек не предполага за тяхното съществуване. Аз ползвам рецепти и се уча от английски книги и сайтове, но все още не смея да експериментирам, разказва Велизара. Затова и досега не се е пробвала да приготвя меките и нестабилни пандишпанови торти, които много лесно могат да се разпаднат.
Декорацията е най-сложното, но и най-забавното нещо от целия процес. Това е първото, което решавам и избистрям - как да изглежда тортата. Иначе за човек като мен, който през деня е отдаден на грижите на децата и дома, единственото време, в което мога да събера мислите си и да се отдам на сладкарство, е вечер. Затова и правя една торта в продължение на три дена, обяснява Велизара.
И разказва - първо пече блатовете, след което ги оставя да престоят една нощ. На втория ден ги сглобява с крем и отново им дава няколко часа, в които вкусовете да поемат. На третия ден идва часът на най-сериозното изпитание - придаването на вълнуващия и неповторим външен вид на тортата, който всъщност в повечето случаи има по-мощна притегателна сила, отколкото вкусът на самото изкушение. 
Съветва хората да не държат на всяка цена винаги на „прясна торта“ - самата Велизара се учудва като чуе такива изисквания. Според нея една торта трябва да е престояла известно време, за да добие най-чуден и завладяващ вкус, тъй като веднага след направата й той все още липсва.
Рекордите: 2 седмици подготвяла фигурка на 3D принцеса и 6 часа отделила за декориране
Сред най-големите тънкости и изпитания пред декорирането на тортите Велизара отличава изработването на фигурки. Особено сложна се оказала 3D принцесата, с която искала да изненада дъщеря си. Отделила за нейната подготовка, съхнене и детайлно изпипване почти 2 седмици. А най-дългото време, което е отделяла за декорация, е било около 6 часа. 
В същото време самата Велизара определя себе си като нервачка, която още от дете и до ден днешен е припряна и далеч не блести със спокойствието си. Затова на самата нея й е чудно как с такова удоволствие и неприсъщо за натюрела й търпение отделя часове за изпипване на детайлите на тортите. Е, казва, че има усещането, че сякаш на нея й забиват нож, щом поредното й произведение на изкуството бъде разрязано. Но пък, макар да не е почитателка на сладкото, признава, че винаги вкусва по някоя хапка от своите творения. И също така винаги е критична към направеното. Затова и не си представя един ден да превърне сладкото си хоби в професия. От една страна - вече знае колко пипкав, трудоемък и сложен е процесът на направа на подобна торта-бижу, а от друга - заради перфекционизма си изпитва притеснение дали няма да се изложи пред клиентите.
За тези 2 години съм направила малко над 20 торти, които обаче винаги майсторя по повод и предимно покрай рождени дни и празници на моите деца и кръщелници, споделя Велизара.
Казва, че най-много са й опъвали нервите тортите за единия й кръщелник, с които все нещата се закучвали. Но не след дълго осъзнала и причината - топлото време, което е враг на сладкарите.
Иначе сред успехите си Велизара отчита скулптурирането на 3D джип за рождения ден на сина й. Именно той й носи и признание от световноизвестна майсторка на тортите. Блогърката с около 1.5 милиона последователи включила снимки от тортата на Велизара в подбрана нейна селекция от 15 сладкиши от цял свят на тема „Транспорт и пътешествия“. 
И в сладкарството, досущ като в модата, има актуални тенденции
Както в дрехите и обувките, така и в тортите има модни течения и тенденции, смее се Велизара и веднага посочва какви са актуалните по нейни впечатления визии в сладкарството.
Сега са модерни тънки и високи торти, а моделът им буквално се превежда като „двоен барел“. Актуални са и перлените отблясъци. Отделно тенденциите са и за остри ръбове по тортите, за което обаче е необходимо всичко да бъде перфектно премерено, разказва Велизара.
Пръв помощник в подобни случаи се оказва наученото в Строителния техникум, където младата майка завършва специалност „Строителство и архитектура“. И тъй като и там мерките и изчисленията са от съществено значение, Велизара знае, че нивелирът е най-добрият приятел на строителя. Затова и признава, че в майсторенето на торти, в съчетание с нейната мания всичко да е перфектно и докрай изпипано, използва традиционен нивелир. А за заглаждане и безупречна „замазка“ си служи с добрата стара маламашка.
Бутикови бисквити-бижу - идеалната гарнитура за всяка торта
В повечето случаи Велизара винаги съчетава своите торти с още едно допълнително изкушение - уникални курабии, които са истинска наслада за сетивата. Обикновено темата на тортата и визията на бисквитите са в пълен синхрон и с това любител-сладкарката обира безапелационни аплодисменти. Сладките малки изкушения са в най-различни форми и размери, а декорациите по тях могат да бъдат всевъзможни - цветя, коли, имена и най-различни символи. 
Впрочем неповторимите курабии донесли също световно признание на Велизара - в специална платформа за такъв вид бисквити с над 9000 членове тя била отличена в Топ 3 на дневните сладки и в топ 10 на седмичните. Подобни оценки й носят стимул да участва в различни сладкарски предизвикателства.
И признава, че такава страст през живота си никога не е имала.