Сред арестуваните за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул е и Айрат Вахидов, издирван за тероризъм от руските служби и известен в САЩ, пишат днес турските медии, като се позовават на американската преса.

Вахидов е от руската република Татарстан, но през последните години е пътувал доста често до Истанбул. Източник от Северен Кавказ, живеещ в Турция, твърди, че през 2001 г. Вахидов е заловен в Афганистан от американските служби и след това е затворен за 2 години в лагера Гуантанамо в Куба. Тогава той е бил арестуван заедно с група талибански бойци, бил е на 39 г. През 2004 г. американски съд го предава на Русия. След кратко разследване обаче руските магистрати не успяват да съберат достатъчно неоспорими доказателства за участието му в терористични актове и го пускат на свобода. През 2005 г. Вахидов е задържан от силите за специални операции при Федералната служба за сигурност на Русия и е осъден на лишаване от свобода за 2 месеца. Вече свободен и без всякакви обвинения, той напуска Русия и се укрива в страните от Близкия Изток. Впоследствие руското разузнаване разкрива, че Вахидов се е присъединил към терористични групировки в Сирия и Ирак, и набира нови членове за "Ислямска държава", освен това събира и дарения за тях. От няколко години той живее в Истанбул и често пътува до Сирия.

При масираните полицейски операции, последвали кървавия атентат на летище „Ататюрк“, бяха заловени 30 души и със съдебно решение оставени за постоянно в ареста до старта на процеса, а Айрат Вахидов е един от тях. Изненадващо обаче днес Русия обвини Турция за терористичното нападение в Истанбул. „Ние предупреждавахме службите за сигурността в Турция и в Европа за това, че на териториите им се укриват терористи, но те не обърнаха никакво внимание. Именно поради неглижирането на нашите сигнали се случиха и атентатите“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че в продължение на много години Русия информира за наличието на подозрителни лица, свързани с терористични групировки, но нито Турция, нито европейските държави са взели под внимание докладите на руските служби и дори не са отговорили на колегите си в Москва. Много жалко, но и атентатът в Истанбул е възможно да е реализиран именно поради липсата на сериозен интерес и бдителност на властите, посочва Песков. Турските медии определиха изявлението му като тежко и шокиращо.