Критично високи нива на корупция отчете Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в 11-ия си доклад по темата, който беше представен в зала "Средец" на хотел Балкан в София.

Според Руслан Стефанов от ЦИД административната корупция у нас е сравнима с държавите, които сега кандидатстват за ЕС, а корупционните сделки продължават да се случват със знанието и участието на висши управленци. Според изследването връхната точка на порочното явление в последните 5 години е 2014-а.

"Държавата е завладяна в голяма степен", подкрепи изводите от доклада президентът Росен Плевнелиев, който говори на форума. Според него гражданите трябва да плащат "данък" за провалени проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, които в последните години са генератори на корупция. Той подкрепи законопроекта на екипа на вицепремиера Меглена Кунева, който беше гласуван на първо четене в парламента миналата седмица.

"Призовавам политиците да покажат, че имат воля за борба с корупцията. Този закон трябва да е консенсусен, а не компромисен", каза Плевнелиев. той посочи, че завладяването на съдебната система в интерес на олигархични кръгове е най-тежката степен на завладяването на държавата. Председателят на ВКС Лозан Панов се съгласи с него и посочи за пример онлайн музея за корупцията в Румъния, където отлежават приключени случаи на осъдени висши чиновници.

"Бавното правораздаване отваря вратите на корупцията не само в съдебната система, но и в цялата държава", каза Панов. Автоцензурата сред съдиите е друг проблем, на който наблегна председателят на ВКС.

Вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова също уважиха представянето на доклада на ЦИД, както и министърът на правосъдието Екатерина Захариева и соня Найденова от ВСС. Всички се обединиха около положителните ефекти от антикорупционния закон, който още веднъж беше представен от Меглена Кунева.

Нерегламентираните контакти между магистрати и политици беше друг от проблемите, на който се спряха участниците във форума.

"Има критики, че МВР не подава достатъчно данни аз корупция по висшите етажи. това е защото корупционната среда се развива по-бързо, отколкото институциите могат да й противодействат", каза Румяна Бъчварова. Според нея отварянето на базите с данни на институциите и откритото управление са едни от механизмите за борба с корупцията.