Удивителна изложба гостува в една от залите на русенската Художествена галерия. Колоритни пейзажи са заселили помещението вдясно от входа на галерията, където вече втори ден е разположена експозицията с творби на унгарската художничка Жужа Керестеш. Багрите и жизнерадостните композиции грабват погледа, но едва след като се доближи до картините в рамки, човек забелязва, че те са създадени от... парченца плат, дантели, конци! 
Това са известните „парцалени картини“ на унгарската авторка. Жужа Керестеш е керамик, скулптор и художник на творби от текстил. Създава картините си с цветните изрезки от тъкани, останали от изготвени вече декори. Залепва късчетата атлаз, кадифе, лен, памук, тафта и тюл върху черно-бели графики, които е подготвила предварително с молив и туш. Така се появяват изображенията на есенна брезова гора, замислената сякаш каменна сграда на мелницата с воденичното колело, дивите патици, застинали в зимните води на реката, цветните поляни и разстлалите се цветни килими. Сред темите в „парцалените картини“ свое място имат крепостите и старинните сгради, а за българското си представяне авторката е подготвила пейзаж от Рилския манастир, който е направила по снимка от обителта.
Интересен е и портретът в синьо на флейтистката, наречен „Синият глас на флейтата“ - всъщност това е портрет на най-голямата внучка на Жужа Керестеш, София, която следва психология и история на изкуството, но пеенето й /джаз и поп/ е хоби. 
Русе е третият български град, където публиката ще види творбите на Жужа Керестеш. Изложбата първо бе открита в София в Унгарския културен институт в присъствието на авторката. Със съдействието на института експозицията бе показана в Пловдив, а в Русе ще остане до 22 юли, обясниха от РХГ.