Много и интересни акценти сме предвидили за тазгодишното издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“, каза вчера на пресконференция директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов. „Русе арт“ за първи път организира изложението и е амбицирано да докаже, че го прави по-добре. 
12-ото поред изложение ще бъде открито на 12 май в 12 ч пред Доходното здание, като откриването ще бъде излъчвано пряко по БНТ 2, съобщи Савов. 131 изложители, занаятчии и участници в демонстрации ще вземат участие в туристическия форум. Сред акцентите Савов открои сътрудничеството с БНТ 2 и по-специално поредицата „Пътувай с БНТ 2“, която ще бъде излъчена по време на изложението. В 14.30 ч в зала „Европа“ ще бъде излъчен премиерно филмът от същата поредица за Русе, обяви директорът на русенския телевизионен център Калчо Петков, като покани русенци да гледат продукцията. 
Специален акцент ще бъде участието на група от побратимения район Уйбуда на Будапеща, каза Мариан Савов. Унгарците ще направят кулинарна демонстрация в Гимназията по туризъм, а музиканти и танцьори ще участват в атракциите пред Съдебната палата. Във Фестивала на туристическите анимации, който се провежда за 9 път, са предвидени представления на Кукления театър от Варна, дискотека с Бате Енчо, ретро ревюта с народни носии, шах на открито, демонстрации на Багатур и други забави. Петима художници ще показват свои шаржове, фортажи, рисунки в изложба в градинката пред Доходното, съобщи художникът Валентин Георгиев. Ще има детски ателиета за квилинг и декупаж, както и комикс работилници. 
Тъй като Русе е Европейска столица на спорта, през трите дни русенци могат да се пробват на стената за катерене и вертикалната площадка пред Доходното, обяви шефът на „Русе арт“. Интерес се очаква да предизвикат демонстрациите на нов регионален продукт - кухня и вино, каза още Мариан Савов. И покани всички желаещи да се включат в откритите уроци по аржентинско танго, които ще се проведат от 18 до 20.30 ч в салона на Младежкия дом.