Европейският съюз е готов още днес да започне процеса на развод с Великобритания, макар и без какъвто и да е ентусиазъм, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той направи изявлението си при пристигане на срещата на високо равнище на общността в Брюксел.

„Трябва да заявим това пределно ясно. Ние трябва да уважаваме волята на британските избиратели, но също така трябва да уважаваме договорите на ЕС. Според тях процесът на излизане на Великобритания трябва да бъде предложен от британското правителство. Това е единственият законен път. Трябва да бъдем търпеливи. Ние сме готови да започнем развода с Великобритания още сега, макар да правим това без никакъв ентусиазъм“, подчерта Туск.

“Без уведомяване за излизане ние не можем да започнем никакви преговори за бъдещите си отношения с Великобритания“, каза той. „Излизането на Великобритания е не само политическо и икономическо събитие. Това е важен и труден емоционален момент за нас“, добави Туск.

Туск отбеляза, че на срещата на лидерите на ЕС ще се обсъди също така мигрантската криза и въпросите за сътрудничество с НАТО, в обсъждането на които ще вземе участие и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Освен това, държавните и правителствени глави ще се запознаят с новата външнополитическа стратегия на общността, разработена от външния министър на организацията Федерика Могерини. На свой ред президентът на Франция и канцлерът на Германия трябва да докладват на лидерите на ЕС за напредъка постигнат при осъществяването на Минските споразумения.

Утре в Брюксел в неформална обстановка ще се проведе среща на лидерите на 27-те страни, на която няма да има представител на Обединеното кралство. "Утре ще има неформална среща на 27-те лидери на страните от общността. На нея ще предложа срещата на върха без Великобритания за обсъждането на бъдещето на Евросъюза да се проведе през септември, защото ние се нуждаем от време за нейната подготовка. Хубаво място за провеждането й е Братислава, защото през този период Словакия ще бъде ротационен председател на ЕС“, заключи Доналд Туск.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха – 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.