Експертиза от около 4-5 вещи лица ще се нагърби с ревизията на бюлетините, пуснати за общински съветници в Русе и формирали действащия състав на общинския съвет. Кои ще са вещите лица, в какъв срок ще трябва да си свършат работата, какво точно ще се иска от тях и дали ще прегледат изборните книжа и бюлетини във всички секции, или само в някои, предстои тепърва да стане ясно. Вероятно въпросителните ще бъдат изчистени в четвъртък, когато делото по изборния казус ще продължи в Русенския административен съд. Както „Утро“ писа, спорът около легитимността на Общинския съвет бе поведен от граждани и организации, сред които Български демократичен център /БДЦ/, коалиция „Народен съюз“, Милена Хинкова в лично качество и като представител на БСП и др. Първоначално съдът в Русе зачеркна съмненията им за опорочен вот и изкривен състав на съвета и потвърди избора като законен. След обжалване Върховният административен съд отсече, че са налице данни за нередности и върна делото обратно в Русе. Наредено беше да се стартира процедура по оспорване на истинността на протоколите от секциите.   
Вчера оспорващите вота за пореден път настояха да се назначи експертиза, която да инспектира резултатите. Част от спорещите искат ревизия на 5 секции, други - на 16, а някои настояват за повторно преглеждане на бюлетините във всички секции. Затова съдът отсега обяви, че ще изиска експертизата да отговори на претенциите на всеки отделен спорещ, вместо да излиза с общо заключение на поставените въпроси. Отделно някои от страните настояха да се сравнят отрязъците от пуснатите бюлетини с номерата на кочана, като съмненията са, че на места са пускани в урна внесени отвън бюлетини. Затова и бе посочено, че има данни за изначална нищожност на изборите. Част от жалещите изразиха съмнения, че има неправилно отчитане на преференциалния вот на техни кандидати. Единственото, което съдът реши на този етап, е да изиска първия екземпляр от оригиналните протоколи на секциите, които се съхраняват в ЦИК. Причината - спорещите твърдят, че нанасяните върху тях корекции са в разрез с правилата. Вероятно и поправките върху тях ще бъдат изследвани от вещите лица. Те ще трябва да сравнят и броя гласували русенци, които са по списък, с броя на пуснатите бюлетини и дали няма разминавания между тях.
Опасения за това какви специалисти ще трябва да се нагърбят със задачата и липсата на адекватни предложения изразиха от Общинската избирателна комисия и общинския съветник Емил Милушев, който бе единствената заинтересована страна от всички избрани съветници, дошъл на заседанието.