Израелски специалисти показаха как се прихващат данните.

Необичаен метод за кражба на данни демонстрираха изследователи от Университета Бен-Гурион в Израел. Оказва се, че компютърът може да бъде похитен чрез промяна в скоростта на вентилатора за охлаждане на процесора.

Учените инсталирали на компютъра приложение, което принуждава вентилатора да променя скоростта си на въртете от една стойност на друга и обратно, в зависимост от предаваните в момента битове данни. Смартфон, разположен близо до РС-то, засича промените в честотата на звука на вентилатора и записва данните.

По-рано същият екип от изследователи демонстрира подобен метод за кражба на данни от изолиран от мрежата компютър, като за целта използва вградените говорители. В резултат на това някои компании започнаха да купуват РС-та без говорители.

Новата технология за хакване не се нуждае от говорител. Тя работи чрез вентилатора, какъвто има почти във всеки компютър, а премахването му е крайно нежелателно. Методът на израелските учени се нарича Fansmitter.

Проведени са няколко експеримента с различни скорости на въртене на вентилатора. При честота 1000-1600 оборота в минута (1000 об./мин. за нулата и 1600 об./мин. за едиицита) изследователите са постигнали скорост на предаване на данни 3 бита в минута, при отдалечено на 1 метър устройство за запис на звука от вентилатора.

Увеличавайки честотата на въртене до 2000-2500 об./мин., учените са повишили скоростта до 10 бита в минута на разстояние 4 метра. Накрая, при 4000-4250 об./мин. на вентилатора, те са достигнали скорост на предаване на данни 15 бита в минута на разстояние 1 м.

Като тестова система е използван настолен компютър Dell, а смарфон Samsung Galaxy S4 е записвал звука. Експериментите са проведени в изследователска лаборатория, в която е работило и друго оборудване, вкл. климатик, т.е. при наличие на фонов шум.

Вентилаторът генерира при работа звук с честота 100-600 Hz. Този диапазон се улавя от човешкото ухо, поради което операторът на компютъра лесно ще усети, че има нещо нередно.

Но изследователите твърдят, че могат да настроят системата така, че тя да се задейства тогава, когато на компютъра няма никой – например през нощта, като се има предвид, че много РС-та в компаниите са постоянно включени.