37 актьори от прочутия букурещки театър „Маска“ вчера надвечер се разположиха в градската градина и на централния площад, за да разкажат свoите петминутни истории без думи. Всяка статуя прави по 2 минути пауза, след това започва отново драматичния разказ с изразителни движения и мимики. Пред възхитените погледи на русенци оживяха огнената мексиканска художничка Фрида Кало и живелият в Париж емблематичен скулптор Константин Бранкуши, роден в румънските Карпати. Шекспировата Офелия съседстваше с внушителен китайски дракон, двама теракотени войници припомняха подвизите на китайския император Цин, костенурката Лин помахваше приветливо с лапи, а съвсем наблизо пиян келнер танцуваше степ, докато пред Доходното здание се предаваше на мили спомени прочутата куртизанка в Букурещ госпожа Мица Велосипедистката - първата румънска дама, яхнала колело, и в добавка скандализирала буржоата с къпане в морето по бикини. 
Много се радвам, че отново гостуваме в Русе, каза главният художествен ръководител на уникалната румънска трупа Михай Маламаре. Артистите правят това непосредствено след шестото издание на фестивала на уличните театри в Букурещ. Там те облякоха костюмите и сложиха тежкия грим при 40-градусова жега, слава богу, никой не припадна, каза Малаймаре. Той посочи, че актьорите притежават желязна подготовка, като владеят до съвършенство не само всяка частица от тялото си, но сърцебиенето, дишането и дори неволните движения. 
С директора на русенския театър Орлин Дяков сме разговаряли да направим фестивал-близнак на букурещкия фест на уличния театър, но това означава сериозни тренировки за русенски артисти - от театъра или от други студии, за да се подготви Русе за дейност на собствена почва, посочи Малаймаре. Самият той до 1990 г. е един от най-изявените актьори на Националния театър в Букурещ, а след това решава да прави друг тип театър и създава „Маска“. 
„Преди 25 години адаптирах един сценарий за „Хамлет“, но го сложих в чекмеджето и оттогава почти всяка година се надявам, че ще види бял свят. Напоследък си мисля, че след като го поставя този „Хамлет“, ще се оттегля от театъра. Защото всъщност аз съм един селянин, който си е дал шанс за 40 години да изостави своята градина - така че ще се върна към земята. И ето, сега моят спектакъл „Стената“ обединява всички енергии, които би могъл да отключи „Хамлет“. Така че може би след това ще настъпи часът да се върна към земята“, казва Михай Малаймаре. Но веднага добавя, че театърът тепърва предстои да направи спектакли по „Ерендира“ на Маркес, „Сън в лятна нощ“ като площадна постановка, „Ангелите“ и... все пак „Хамлет“!
След като снощи след „живите статуи“ русенци видяха и вълшебния спектакъл „Имало едно време“ с приказките „Пепеляшка“, „Червената шапчица“, „Хензел и Гретел“, „Снежанка“ и румънската „Белият мавър“, тази вечер те отново ще видят приказките, а след това и „Стената“ на Голямата сцена на Доходното. Според Малаймаре „Стената“ е едно театрално есе за условията, в които е поставен съвременният човек и за стената като символ на страховете и проблемите, които човекът трябва да надживее.