Французите потриват доволно ръце от развитието на европейското по футбол. Засега приходите от турнира далеч надвишават и най-оптимистичните прогнози на домакините. Само феновете са похарчили 800 млн. евро за хапване, пийване и платена любов, пише в. "168 часа“.

Щедрите ултраси обаче и доста изпочупиха. То не бяха боеве между руснаци и англичани, то не бяха мелета с участието на германци и украинци, то не беше чудо. По улиците хвърчаха бирени бутилки все едно са перца за бадминтон. Много витрини пострадаха, много коли паднаха жертва, много глави бяха окървавени. Поне така излиза от репортажите на информационни агенции, вестници и от видеоклиповете в социалните мрежи. Защото камерите на европейското сякаш бяха на съвсем друга планета, когато избухнаха най-яростните битки между враждуващите агитки. 

Телевизиите, сдобили се с привилегията да излъчват мачовете от турнира, деликатно подминаха темата с футболните хулигани. Не става въпрос за прищявка на началниците в електронните медии. Нареждането дойде от най-високо място.

Европейската футболна централа забрани категорично на операторите по футболните терени да показват сцени на насилие. Точно и заради това милионите зрители пред телевизионния екран не видяха баталните сцени непосредствено след края на Русия-Белгия.

Веднага след последния съдийски сигнал руски ултраси като по команда нахлуха в сектора на британците и започнаха да млатят яко. В този момент камерите показваха единствено руските футболисти, които изтичаха към сектора със своите и опитаха да ги успокоят.

"Беше изключително странно да гледаме ужасяващия бой по трибуните, а в същото време операторите се бяха фокусирали върху налягалите от умора английски национали. Наложи ми се да вляза в ролята на радиожурналист и да предавам по телефона за моята телевизия", възмутен е белгийски журналист.

Много от частните телевизии по света също попитаха защо не е имало картинка от боя между руснаци и англичани, който се превърна едва ли не в международен политически скандал. Чиновниците от УЕФА повдигаха гузно рамене с обяснението, че не са манипулирали по никакъв начин телевизионния сигнал.

"За перфектното телевизионно отразяване на европейското отговарят екипи от Франция, Белгия, Швеция и Англия. Всички те се придържат към установения международен стандарт и ние не можем да им въздействаме", обявиха от футболната централа.

Никой не им повярва. От години УЕФА налага цензура върху скандалите и други по-нестандартни ситуации, които възникват по терените, на които се играят мачове от Шампионската лига и Лига Европа. Спомняте ли си как едно време камерите хищно преследвахачисто голи чудаци, които прескачаха загражденията за своята почетна обиколка по терена. Имаше един тип, който дори направи добри пари от голите си демонстрации, след като прибираше луди пари, за да рисува рекламни пана по тялото си. Бизнесът му обаче беше провален от праволинейните футболни функционери, които наредиха на операторите при всяка подобна изява да се съсредоточават върху гнездящите лястовички на стадиона. След това и други любопитни ситуации бяха цензурирани.