Решението европейското първенство да бъде разширено до 24 отбора се оправда, обяви един от висшите ръководители на УЕФА.

Директорът по турнирите Джорджо Маркети заяви, че във футболната централа са доволни от досегашното развитие на турнира във Франция. След изиграването на първите два кръга в групите почти всички отбори имаха шанс да се класират за елиминациите.

Преди последните мачове от груповата фаза в сряда само един сблъсък от осминафиналите ще е известен. Останалите двойки ще се определят в следващите двубои.

Албания например ще трябва да остане във Франция до сряда, за да разбере дали ще продължи. Тимът спечели срещу Румъния в неделя и зае третото място в група А.

"Изненадани сме положително. До момента имаме напрегнат и оспорван турнир", заяви Маркети пред репортери.

"Всички групи са отворени за всякакъв изход, а даже някъде има шанс всеки от отборите да завърши първи", добави той.

След 2/3 от мачовете в груповата фаза едва няколко мача бяха доминирани от единия отбор. Обикновено разликите са от един гол, като бяха отбелязани 13 гола след 87-ата минута. Т.нар. малки отбори вече поднесоха редица изненади.

"От гледна точка на конкурентността това е може би най-доброто първенство. Както знаете, имаше много въпросителни около формата, но турнирът е по-добър от очакваното. Първенството е открито и конкурентно", добави той.

Една от основните критики е, че по-малките отбори използват сходна тактика с пакетирана игра в защита в опит да измъкнат нещо от фаворитите. В сравнение с двата предишни турнира, когато бяха отбелязани 60 и 57 гола след първите 24 мача, сега са вкарани едва 47 гола.

Маркети заяви, че въпреки желанието на всички да виждат голове по-безинтересно е, когато мачовете приключват с три или четири гола разлика.

"Да, по-малко голове, но ако повече голове, означава 3:0 или 4:0, това съвсем не е интересно. За мен тези 0:0 и 1:0 са доста по-вълнуващи, защото отборите се борят здраво до края", каза Маркети.