32-годишната топ измамничка от Борово Силвия Иванова с близо 10 присъди зад гърба си все още се разхожда на свобода и ни тормози, въпреки че на 7 юни наказанието й от 4 години затвор е влязло в сила и не може да бъде обжалвано. С това оплакване и въпроса защо още не е зад решетките се обърна към „Утро“ една от потърпевшите от алчните лапи на младата престъпничка. Безспорен факт е, че тя има окончателна присъда за машинация като ръководител на офис на „Профи кредит“, с която натопи нищо неподозиращи хора с увреждания да плащат получен от нея заем от 6000 лева. След като през април Беленският районен съд я осъди, суровото й наказание бе потвърдено след обжалване и от Русенския окръжен съд.
Вероятно действително има влязла в сила присъда, която е постановена на 7 юни. Присъдата обаче още не е пристигнала при нас в Бяла и няма как да я изпълним. Така че топката е в Русенския окръжен съд, обясни за „Утро“ районният прокурор на Бяла Трифон Владов.
Практиката показвала, че заради бюрокрацията документите се бавели около месец след издаването на решението. Отделно районният прокурор изтъкна, че заради жалби на Силвия вероятно влизането й в затвора ще се отложи допълнително. Причината - тя е майка на 8-годишно дете и заради това е писала до прокуратурата, че няма как да влезе в затвора и да го остави на улицата. Поради това от държавното обвинение превантивно са сигнализирали отдел „Закрила на детето“, като са уведомили социалната служба за ситуацията и бъдещите действия, които трябва да се предприемат, тъй като действително малолетното дете било поверено изцяло на нейна издръжка и нямало кой друг да се грижи за него. Затова социалните служители предстои да изготвят социален доклад и да преценят на кого да поверят бъдещия първокласник.
Отделно срещу Силвия, която преди дни се сдоби с поредна присъда за това, че направила случаен човек поръчител на кредит и срещу него тръгнали дело и частен съдебен изпълнител, има още висящи дела в Бяла. Прегрешенията й са предимно свързани с дейността й на ръководител на фирмата за бързи кредити.
Преписка в прокуратурата има и заради завещание, с което опитната измамничка станала единствен наследник на 80-годишен дядо.
За това сигнализира Елка Денчева.
Вуйчо ми почина на 2 май, а въпросната Силвия си измисли, че от 4 години живеела с него на семейни начала. Затова и той й бил оставил всичко и я посочил като единствен наследник в завещанието си. Впрочем завещанието е написано 7 дни преди неговата кончина и е очевадно фалшиво. Затова и баба ми Дона Костова, която е майка на вуйчо ми и реално е единствен негов наследник, вече води дело в съда, с което искаме да докажем, че завещанието е неистинско, възмущава се жената. За да е сигурна, че има доказателства за пред съда, Денчева, дори е прибегнала до частна експертиза, която да докаже, че документът е фалшив. Междувременно обаче, докато текат споровете, Силвия опоскала всичко в къщата на покойника в Чилнов - от вилиците и лъжиците до спестяванията и златото на съпругата му.
Един гвоздей не остана в къщата. А вуйчо ми не е бил случаен човек - работил е като данъчен инспектор и е бил сравнително състоятелен. Доколкото чух, освен всички вещи и накити, е отмъкнала и към 7000 лева, оплаква се Денчева. Отделно Силвия побързала да прехвърли дял от къщата на себе си. Като видели накъде отиват работите, близките на починалия предприели спешни мерки и успели да запорират банковите спестявания на покойника, както и да спасят ниви и апартамент в Русе.
Тази жена е чудо. Изпечена измамничка. Всички сме вдигнали ръце от нея. Тя се запозна с вуйчо ми през септември и не знам как му влезе под кожата, но ходеше при него само когато вземаше пенсия, посочи Денчева. И обясни, че ако Силвия претендира, че се е грижила за възрастния дядо, то „гледането й е било през шпионка“. Жената припомня, че родената в Борово мошеничка станала известна в района още през 2010 година, когато обещавала навред високоплатена работа в Испания. Вземала капаро от измамените, след което те пиeли по една студена вода.