Производителите на плодове и зеленчуци са изключително притеснени от сериозно забавяне в работата на ДФ „Земеделие“. В съвместно писмо до земеделския министър Съюзът на дунавските овощари и Добруджанският овощарски съюз настояват за плащанията по обвързаната подкрепа, които са жизнено необходими точно сега, за да започнат новия сезон.
Нямаме никаква информация как върви работата във фонда. Все още няма определена ставка, да не говорим за плащане на сумите, посочват овощарите.
Преди две години по настояване на сектора бе променена наредбата за отчитане на добивите по Схемата за обвързано подпомагане, като срокът се измести с един месец по-рано, през декември. Макар това да донесе и проблеми на бранша, той прие този компромис, за да даде повече време на ДФ „Земеделие“ да започне с месец по-рано обработката на подадените документи. Помощта на овощарите трябваше да се изплаща от 10 февруари до 1 март. Това обаче не се случва и затова сега двете сдружения сигнализират, че техни членове са много недоволни от неизпълнения ангажимент към тях. 
Петдесет процента от разходите за отглеждане на овощна градина - за торене, резитба, първи и основни растително защитни мероприятия, се правят през февруари и март.