Ще бъдат налагани глоби за забавени ремонти, унищожени тротоари, смачкани тревни площи, кал по улиците и създадените големи неудобства за русенци при изпълнението на мащабния ВиК проект в Русе. Това предупредиха вчера кметът Пенчо Милков и заместникът му Димитър Недев на спешна среща, в която участваха представители на водното дружество и подизпълнители на проекта. 
„След приключване на ремонтните дейности инфраструктурата около самите обекти е в много лошо състояние. Констатираме много нередности и получаваме постоянно сигнали от гражданите. Ако нещата не се променят, ще започнем да налагаме санкции“, заяви зам.-кметът по комуналните дейности Димитър Недев.    

Той подчерта, че работата по отделните проекти ще бъде приемана за завършена, след като обектите бъдат приведени във вида отпреди започването им.
Кметът Пенчо Милков предложи да бъде създадена обща платформа за комуникация, която да улесни работата между възложител, подизпълнители, Община и институции. Според него евентуални санкции биха утежнили финансовото състояние на изпълнителите предвид повишените цени на строителните материали. „Въпреки всичко, ако не се промени отношението ви към реализирането на проекта, ще се наложи да прибегнем към такива крайни мерки“, каза Милков.
Зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева обърна внимание на подизпълнителите да спазват сроковете по временните организации на движението, както и да не се правят предложения от тяхна страна за такива, ако не са доставени материалите за ремонтните дейности. Димитър Недев даде пример с бул.“Липник“, за който е поискана временна организация от 3 до 15 декември, но до момента не е въведена. По думите му това не е изолиран случай.
Според представителите на ВиК дружеството, които се съгласиха с нелицеприятните констатации, забавянето става главно заради трудности при доставката на строителните материали.
Зам.-кметът Димитър Недев призова за по-добра организация и подчерта, че Община Русе е била достатъчно толерантна. Занапред всеки ден ще бъдат извършвани проверки по временната организация на движението и състоянието на инфраструктурата.