Системата на здравеопазването е лошо организирана - правилата й не работят. Това мнение заяви в предаването „Събуди се” по „Нова ТВ” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Според д-р Кацаров първите, които трябва да се замислят, са тези, които пишат правилата, защото системата е лошо организирана. По думите му лекарите само ги изпълняват.

Тези правила не работят – те дават дефектни резултати”, коментира д-р Кацаров. Според него е крайно време НЗОК да направи дългосрочни разчети за това какъв трябва да е размерът на здравната вноска, каква трябва да е цената на всяка една от извършваните дейности.

Имаме тежка регионална диспропорция на предлагането на здравни услуги”, коментира още д-р Кацаров. Той обясни, че здравната карта е нещо, което овластява министъра да налага лимити на определени лечебни заведения, но тя няма нищо с географското разпределение на лечебните заведения.

Относно медицинското образование в страната д-р Кацаров коментира, че у нас има само две степени – със специалност и без специалност, докато в англосаксонската система има пет-шест степени на кариерно развитие и израстване.

„Имаме тежка дезинтеграция на нашето здравеопазване в самата болнична и извънболнична помощ”, коментира още той и визира липсата на екипност в работата на медиците и превръщането на отделенията в самостоятелни стопански единици.

Проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина”, заяви, че на първо място у нас е сгрешена системата на финансиране на здравеопазването и  плащането по пътеки.

Според проф. Начев докато съсловието не вземе в ръцете си контрола на качеството и контрола на показанията на входа – дали наистина е имало показания за определена процедура, нищо няма да се промени.

Според него за случаите, в които линейки са извозвали пациенти до определени лечебни заведения, а не до най-близките такива, освен проверка от страна на Министерство на здравеопазването, трябва да се ангажират и прокуратура и съд, за да бъде доказана тази практика.