J.D.Power изготви класация за надеждност на марките автомобили през 2016 г. Едва за втори път в последните три десетилетия, производител извън премиум компаниите оглавява класацията за най-добро качество. Тазгодишният победител в това отношение е KIA.

Оценката се поставя според отчетените повреди на 100 автомобила от съответната марка. KIA застана на върха в класацията с отчетени 83 проблема на 100 продажби, оставяйки зад себе си предишния лидер Porsche с 84 технически казуса. Третото място е за друг корейски производител - Hyundai, който е регистрирал 92 проблема.

Изследването е направено върху над 80 000 нови автомобила, продадени през 2016 година и е направено чрез специален въпросник за собствениците, който е попълван 90 дни след закупуването на автомобила. Анкетата е доста сериозна - разделена в 8 категории и с общо 233 въпроса, за да може проучването да е възможно най-детайлно.

В миналогодишната класация KIA бе класиран на второ място, но малко очакваха, че ще успее да измести елитната Porsche от лидерската позиция.

Кой е в другия край на класацията? Закован на последното място е Smart с регистрирани 216 проблема при 100 продадени автомобила, а предпоследната позиция се държи от Fiat със 174.