Българското законодателство за борба с корупция не е по-лошо от това на Румъния, смята председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов от ПФ.

Цялата комисия се върна вчера от посещение в северната ни съседка, където се запозна с практиките за спиране на взимането на подкупи, заради което от години търпим критика, а пък Румъния напоследък получава овации от Брюксел.

"Там борбата с корупцията е по-скоро мит, пресилват се похвалите в това отношение", коментира Николов пред Dnes.bg. Той добави, че от ПФ ще подкрепят на първо четене т.нар. закон "Антимафия" на вицепремиера Меглена Кунева, но има доста забележки, които ще настояват да бъдат приети на второ четене.

Според него парламентаристите у нас са създали идентични на румънските органи за борба с корупция, но въпросът е защо нашите не работят добре.

Николов обясни всъщност Националната агенция по интегритет /АНИ/ има абсолютно същите функции като нашата Комисия за предотвратяването на конфликта на интереси, станала злополучно известна с тефтерчето на бившия си шеф Филип Златанов, в което беше записано кои политици "да се ударят" и кои да се "пазят".

От създаването си през 2007 г. досега АНИ е разследвала 11 000 висши държавници, от които е дала на прокурор едва 300.

Според Николов това за държава като Румъния не е чак толкова много, защото техните законодатели са близо 400 на брой.

Той обаче смята, че е важно, че върху комисията има контрол, какъвто у нас липсва. Проверящият орган се избира от депутатите и всяко година се прави одит на АНИ. Тази практика е добра и би трябвало и ние да я въведем, смята Валентин Николов.

Оказа се, че в румънското законодателство подаване на анонимни сигнали, какъвто текст има в закона на Кунева, не същества.

Всеки сигнал трябва да е подписан, но ако доста сериозни доказателства за корупция, АНИ може да се самосезира, но в същото време носи и отговорност по Наказателния кодекс и в случай, че проверяваният се окаже набеден, той ще бъде оневинен, разясни депутатът от ПФ.

Патриотите ще настояват да остане и презумпцията за невинност в нашето законодателство, както е в румънското, защото според проекта на закона "Антимафия" този, който е проверяван, трябва да доказва, че не е злоупотребил.