"НАТО трябва да покаже ясно, че ще защитава всеки от съюзниците си и ще компенсира създадените дисбаланси. Нашето настояване е североизточният фланг на НАТО, т.е прибалтийските държави и Полша да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточния, т.е. Черноморския басейн и югоизточната външна граница на НАТО". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, предаде репортер на БГНЕС.

На заседание на Министерски съвет бяха одобрени рамковите позиции на страната, които ще бъдат застъпени на срещата на най-високо равнище във Варшава на 8 и 9 юли. Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците ни в Алианса, по-тясно сътрудничество с ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност. Взети са решения по конкретни точки и е получено одобрение от министрите и премиера Бойко Борисов. Това заяви от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев. Има завършена позиция и президентът е запознат с нея, добави Ненчев.

В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада заедно с един български батальон с до 400 човека, на ротационен принцип, заяви Ненчев. Тези войници, обясни той, ще бъдат в България и ще участват в различни учения, съвместни с партньорите от НАТО.

На срещата на върха ще бъдат дискутирани и въпроси, свързани с Близкия изток, участието на НАТО там в мироопазващи мисии и търсене на мирни решения на проблемите. Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани с инвестиции в отбраната.

Ще дискутират и въпроси свързани с киберсигурността и киберотбраната. Ненчев заяви, че вече по темата е имало заседания на Консултативния съвет по национална сигурност, на който са приети конкретни решения, включително и стратегията за киберзащита, която трябва да бъде приета още през следващата седмица от Министерски съвет. Отделна точка ще бъде и за противопоставяне на хибридните заплахи, като Ненчев заяви, че работим по конкретна програма.

Външният министър от своя страна посочи още, че след анексията на Крим, Русия струпва въоръжение в Крим и по цялото протежение на Черноморското крайбрежие, което нанася тежки дисбаланси в стратегическо отношение. По всички правила НАТО трябва да компенсира и да даде ясни сигнали, че ще защитава всички свои съюзници, каза още Митов.

"Нашето настояване винаги е било това да става през съвместни учения, съобразени с конвенцията от Монтрьо и под командването на НАТО. На НАТО и на нас не ни трябват конфронтации. Санкциите работят достатъчно добре. НАТО обаче е длъжно да докаже, че ще си защити съюзниците си и ще компенсира създадените дисбаланси", добави той.