"Гинес" няма да признае пъстървата гигант, която бе уловена на язовир "Дяково" край Дупница. Причината за това е, че звярът вече е нарязан и изяден от рибаря и неговите приятели. Така въдичарят реално няма как да докаже колко е теглото на пъстървата.Бизнесменът Константин Чомаков извади истинско чудовище от дълбините на водоема. Миналия четвъртък той закачи на въдицата си огромна дъгова пъстърва. Теглото й е 14,3 килограма. Дължината на рибата е над метър. Досегашният световен рекорд за най-тежка пъстърва бе 11,2 килограма.

Без да знае какъв успешен улов е направил, Чомаков решил да почерпи близки и приятели с плячката. Той събрал тайфата и сготвил гигантската пъстърва. Чудовището, извадено от рибаря, изумило всичко, съобщава "България днес". 

Чомаков е запален рибар. Когато имал свободно време, той винаги отскачал до някой язовир. През всичките години, в които ходил за риба, той нямал голям улов.

"Сега съдбата ми се усмихна. Никога не съм хващал толкова голяма риба", разказвал Чомаков.

Той бил много щастлив от факта, че е уловил огромната пъстърва. Единствено го било яд, че е изял рибата и няма да запише името си в Книгата на "Гинес".

Въдичари, които редовно посещават водоема край Дяково, споделят, че никога не са виждали някой да извади пъстърва над 5 килограма.

"Този вид риба обикновено достигат до 4-5 килограма. С това тегло те се смятат за трофейни. Дъговата пъстърва на язовир "Дяково" не се размножава. Водоемът се зарибява с този вид. Дъговата пъстърва има много малко кости, а месото й е уникално вкусно", обясниха през вестника въдичарите.

Най-голямата дъгова пъстърва, уловена някога, тежи 22 килограма, но и тя не е призната от "Гинес". Истинското чудовище е хванато в езеро в Канада през 2009 година.

Напоследък в дълбините на българските язовири въдичарите имат голям успех с улова на пъстърви. Преди няколко дни рибар извади риба, тежаща 6,1 килограма. Необичайно голяма пъстърва е хваната на язовир "Цанков камък". Според специалиста по рибите Румен Сариев пъстървата е женска и е на възраст около 20 години.