Д-р Лиляна Вълчева е завършила Медицинския университет в Плевен през 1987 година. Пет години е работила като участъков терапевт, като едновременно е специализирала вътрешни болести. Придобила е специалност „Кардиология“ в Румъния. От 2000 е общопрактикуващ лекар и вече 16 години се грижи за здравето на близо 4000 пациенти. Член е на Управителния съвет на общопрактикуващите лекари в Русе.

- Д-р Вълчева, тази година дъждовете объркаха графика на пръскането против кърлежи и комари. Има ли повече оплаквания от ухапвания от насекоми и акари?
- Лятото действително е сезон, в който съществува риск хората да бъдат нахапани от комари, кърлежи, папатаци и паяци. Хората обичат да почиват на открито заради жегата по домовете, а там рискът от нахапване от насекоми е много по-висок. Това на свой ред крие рискове за здравето. През последните месеци през практиката ми са минали над 50 нахапани от насекоми. Затова препоръчвам по време на излети да се вземат предпазващи репелентни вещества.
Само за последните десетина дни поне 6-7 мои пациенти са ме търсили за помощ от ухапване от папатаци. Отделно аз и екипът ми сме извадили над 10 кърлежа, като двама вече бяха развили локална възпалителна реакция. На тях им бе назначено незабавно лечение, а на всички останали са направени реимунизации против тетанус предвид ухапването. 
Помощ потърсиха и много пациенти с алергични реакции в гърлото от цъфтящите в момента растения. Затова хората трябва да се пазят от тях поне до средата на юли. 
- Какви са най-големите рискове при ухапванията от кърлежи?
- Нахапаните от кърлежи пациенти са застрашени най-вече от Лаймска болест. До заболяването може да се стигне и от ухапване от домашно животно, но главният приносител са кърлежите. 
- Спрете се по-подробно на тази болест.
- Лаймската болест има различни прояви, но ако се хване в самото начало, лечението е успешно. Тук имам предвид, че ако пациент сам си махне кърлежа, трябва веднага да отиде при джипито си, за да се види дали акарът е изваден напълно, или някаква част от него е останала в кожата. Ако това не се направи и част от кърлежа е останала в пациента, се появява червено петно под формата на пръстен. След седмица се развива висока температура, започва главоболие, болки в мускулите, появява се отпадналост, стига се и до стомашно-чревни проблеми, а често дори до сърдечна слабост, проблеми в бъбреците и изпадане в колапс. Затова съветът ми е потърпевшите да не се опитват сами да си махат  кърлежи, защото това може да доведе до неприятни последици. 
- Ухапванията от комари какви последици имат?
- Освен до алергичен обрив, комарите могат да доведат до допълнително инфектиране на кожата при разчесване на нахапаното място. Малките деца са най-уязвими от комарите, защото кожата им е тънка и нежна, по-лесно се разчесва и това може да доведе до допълнителни инфекции.
В този ред на мисли искам да предупредя хората да бъдат особено внимателни и към ужилванията от пчели и оси, защото в момента е сезонът на плодовете и в овощните градини или на места, където се изхвърлят изгнили плодове, се събират цели рояци от жилещи, които нападат хората, ако се доближат до тях. Тези ужилвания са много опасни за пациенти с алергия към оси, пчели и стършели. Ако не носят в себе си антиалергични препарати и не потърсят веднага медицинска помощ, може да се стигне до смърт.
- Вредни ли са за здравето ухапванията от папатаци.
- Не бих казала, че тези хвърчащи насекоми могат да доведат до усложнения след ухапване, но пациентите получават голям дискомфорт. Това се едни малки мушички, които се движат на рояци и хапят жертвата си на няколко места едновременно. След това се развива локална възпалителна реакция, от която пациентът може да има много неприятни усещания. Тези мушички също изпускат вещества, които дразнят кожата и предизвикват сърбежи и отоци. Ако нахапаните от насекоми не могат веднага да отидат на лекар, е необходимо да сложат лед на мястото или студен компрес, за да се ограничи разпространението на токсините, които се отделят от пълзящите и хвърчащи гадинки.
- Какви са другите основни рискови фактори за здравето в летния сезон?
- На първо място това е хипертермията, която се получава при излагане дълго време на слънце. Особено уязвими към това състояние са малките деца, възрастните и сърдечно болните хора.
- Какво представлява хипертермията?
- Под хипертермия се разглеждат група патологични състояния, при които се наблюдава повишаване на телесната температура вследствие на големи горещини. Независимо от климатичните условия, човешкото тяло запазва температура от 37 градуса. В топло време или при интензивни тренировки в организма се активизира процес на потене. Чрез отделянето на пот от кожата, тялото се охлажда и поддържа нормална температура. При продължително подлагане на влиянията на околната среда или интензивна физическа дейност организмът губи способността си да поддържа този процес ефективно. Именно при това състояние се получава хипертермия. Тя се проявява, когато при обменните процеси организмът отделя голямо количество топлина и се стига до прегряване. 
Предвид всичко това медиците съветват бебетата под 1 година да не се водят на плаж, защото много лесно се обезводняват и прегряват. Същото се отнася и за възрастните хора, при които терморегулацията е променена. На тях може да не им е топло, но на практика прегряват и се обезводняват, затова не трябва да излизат на улицата между 11 и 17 часа. Това особено се отнася за Русе, където миналия петък и събота станахме свидетели на поредните изключително високи температури. И доста баби и дядовци от моите пациенти ме търсиха за помощ, на които дадох съответните препоръки как да процедират, за да си върнат нормалното здравословно състояние.
Друг рисков фактор са басейните и въобще откритите водни площи. В стремежа си да се разхладят, много хора не мислят в каква вода влизат и получават инфекции и възпаления на лигавиците в храносмилателна, дихателна, полова системи и на ушите. Ето защо е необходимо след всяко къпане в басейн, море или река хората веднага да вземат душ и добре да се подсушат.