Състезателят по спортна стрелба на „Локомотив-ТТ“ /Рс/ Александър Тодоров изпрати писмо до „Утро“, в което обяснява ситуацията с участието си на европейското първенство в Талин. След края на шампионата треньорката му Севдалина Стоянова заяви пред нашата медия, че Българският стрелкови съюз не се погрижил да осигури оръжие за Тодоров през втора поредна година. Така той стрелял с отпуснат му от Германия пистолет.
Последва незабавен отговор от БСС. В него се казва, че Съюзът действал съгласно закона и предприел всички необходими постъпки за осигуряването на оръжие, при все че Сашо живеел основно в Германия. БСС поиска извинение от Стоянова, тъй като уронила престижа на стрелковия съюз.
Ето какво дословно пише Александър /със съкращения/.

С родителите ми и треньорката ми решихме да потърсим по-добър път за професионалното ми израстване. Баща ми осъществи контакт с „HSG Munchen“. Директорите на клуба ме поканиха за проби и след две седмици изявиха желание да стана техен член. През септември 2013 година се записах в немско училище, като в първия разговор с директора му обясних, че ще ми се налага да отсъствам често заради състезания и лагери. Оттогава живея, уча и тренирам в Мюнхен. Въпреки това до този момент няма ваканция /7 за една учебна година, 5 от тях с продължителност поне 2 седмици/, през която да не пътувам до Русе за тренировки при Севдалина Стоянова.
През 2014 година след успешни представяния на 50 метра със свободен пистолет уведомихме БСС, че ще се нуждаем от оръжие за европейското в Марибор. Отговорът на БСС буквално преди заминаването ни за Словения беше: „Спокойно, ще имате пистолет!“.
Два дни преди тръгването ни съобщиха обаче, че няма да получим пистолет и че единственото, което може да се направи, е да помолим на място някой друг състезател да ми преотстъпи собствения си пистолет. Това практически беше невъзможно, защото стреляхме по едно и също време. Разказах за проблема с треньора в Германия и той предложи да се впише клубното оръжие в разрешителното на друг състезател, член на клуба, за да може той да го транспортира до Словения. Нещата бяха спасени в последния момент.  
В Марибор станах европейски шампион и тогава за пореден път беше повдигнат въпросът, че малокалибреният пистолет е вече крайно наложителен. Отговорът беше: „Само да се приберем в България и ще го поръчаме“.
На европейското през февруари тази година с въздушно оръжие /10 метра/ отново стрелях с немско оръжие, защото БСС пак не ме бе подсигурил. Предоставих на Съюза сайтове, откъдето може да се поръча малокалибрено оръжие. С уверението от БСС, че пистолетът е поръчан, си извадих през март в Русе разрешение за оръжие.
Седмица преди заминаването за европейското в Талин от БСС казаха, че не ми е осигурен пистолет. Ето как пак  трябваше да се надяваме на някой състезател, който да отстъпи оръжието си. Този вариант не ме устройваше, защото всеки пистолет е индивидуално напаснат към стрелеца. Отново трябваше да се намесва директорът на немския клуб. С негова помощ 7 дни преди заминаването ми подадохме заявление за немско разрешително. Трябваше да се спасявам с клубно оръжие, въпреки че за издаването на разрешително се чака 6 седмици. Едва ден преди да тръгна на път, взех нужните документи, което ми струваше 800 евро.
Ето през колко трудности преминах! Искам да заявя, че успехите, които имам дотук, се дължат на г-жа Стоянова и немския ми треньор.

Стоянова: Това момче се състезава с чуждо оръжие под флага на България

Треньорката в пистолетната „сага“ Севдалина Стоянова също излезе със своя позиция. Ето какво заяви тя. 

Първо искам да декларирам, че не се отричам от думите си пред вестник „Утро“. Александър Тодоров наистина пребивава в Германия с основна цел това безспорно талантливо момче да развие потенциала си.  Родителите му дадоха пълната си подкрепа. Намерихме и водещ клуб. Треньорският екип по оста България- Германия работи съвместно. Германците му осигуриха не само малокалибрен пистолет, но и въздушен, който не се упоменава в писмото на БСС и за който не се изисква пълнолетие на състезателя. С него Александър участва на Младежката олимпиада, на световно и европейско първенство през 2015 и 2016 година, когато СТРЕЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ! 

Моята благодарност е към спортното министерство, което осигури финансиране за подготовката и всяко важно състезание. Тази подкрепа ни дава спокойствие и надежда, че където и да са по света, българските спортисти ще бъдат оценени и възнаградени за своите успехи. 

Нашият клуб „Локомотив-ТТ“ тепърва ще докаже потенциала си, свидетелство за който са успехите на Даниел Димитров и Гергана Калоева. Те подобриха национални рекорди. Нашата сила са усърдието, постоянството, амбицията.

Тази моя позиция не е извинение към БСС, а апел за търсене на по-добрия модел на мислене, решения и комуникация в името на талантливите спортисти.

Бележка на редакцията: С представяне на гледните точки на всички заинтересовани страни считаме дебата по страниците на „Утро“ за приключен.