Главният прокурор Сотир Цацаров и бившето "лице" на ВСС Соня Найденова размениха остри реплики

Скандал избухна във Висшия съдебен съвет по повод предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за повече магистрати по граничните райони заради бежанците и мигрантите.

Идеята бе комисия с по един представител на двете колегии на съвета - съдийската и прокурорската, и "лицето" на ВСС Димитър Узунов да анализират колко са натоварени прокурорите и съдиите в граничните райони, които са претрупани с разследвания и дела заради миграционния натиск.

Главният прокурор обясни, че натоварването на прокурорите се увеличава, напрежението е ежедневно, което рефлектира и на съдиите. Отбеляза, че не достигат и разследващи полицаи. Казусите се изсипват на вълни, изрази се образно той и даде за пример Царево, където работят двама съдии и трима прокурори. Само за един ден са имали 27 незабавни производства.

Цацаров предложи и няколко мерки - за пограничните съдилища и прокуратури да се направят изключения и да се поемат транспортните и квартирните на магистратите, които да бъдат командировани там.

Соня Найденова, бившето "лице" на ВСС се обяви против създаването на въпросната комисия. Тя изтъкна, че според закона броят на съдиите и на прокурорите и организацията на работата им се определя съответно от съдийската и от прокурорската колегии на ВСС, а не от целия съвет. Според Найденова всяка колегия можела да анализира темата и да излезе с предложение и ако са нужни нови щатове и допълнителни средства, въпросът да се внесе за обсъждане в целия съвет.

Шефът на Въховния административен съд Георги Колев поиска в анализа да се включат и административните съдилища, особено Хасково, в чийто район е най-големият център за настаняване на мигранти.

Главният прокурор отговори на критикита на Найденова с думите: "Надявах се поне по този проблем да успеете да надскочите дребнотемието и озлоблението. Сега се убедих, че никога няма да го надскочите. Живеете в свят на комисии, стратегии, споразумения и прочие. Идете в Царево и Свиленград и ще видите, че комисиите и стратегиите не помогнат. Проблемът не е съдийската и прокурорската колегия. Проблемът е, че е направено предложение от главния прокурор и касае съдилищата. Не съм ги включил, защото искам да се меся в тяхната работа, а защото смятам, че сме тук не да живеем в стратегии и планове, а за да помагаме на колегите си. По места те работят с такова натоварване, че проблемите, които считаме за важни – комисии за атестиране, квоти, колегии, са много далеч от тях. За съжаление и техните проблеми са много далеч от нас… Живеете в света на противопоставяне, стратегии и т.н. Трябва да уважаваме труда на колегите, които в момента гледат дела. Идете в съдебна зала, вижте как се решават 30 дела и тогава мислете за противопоставяне и всичко друго", не скри раздразнението си Цацаров.

Главният обвинител бе категоричен, че прокурорската колегия има всички възможности да си реши проблема сама. И добави, че всеки опит за прагматично общо решение е предварително миниран, защото е предложен от някои хора. Обърна се към Найденова с думите: "Живейте в света, в който в съдийската колегия доминират хора на прокуратурата, в прокурорската Цацаров си е установил властта, и при избора на директор на магистратското училище мнозинството е пак в ръцете на Цацаров и Колев. Давайте интервюта, смятайте, че хората, които работят по граничните райони, ви слушат... Много се лъжете! Оттеглям предложението."

Той упрекна Найденова, че не подкрепя идеята, защото идва от него. "Това е много низко, г-жо Найденова! Низко е, защото аз го предлагам, низко е, защото вие трябва да сте опонент на това, низко е, защото вие имате лични и семейни причини за това, низко е, защото отново трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата!", каза Цацаров.

Главният прокурор оттегли предложението си и напусна заседателната зала. След него излезе и шефът на ВАС Георги Колев.