Скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ „Белене", защото след неговото прекратяване с решение на Народното събрание, плащанията периодично са продължили в немалък размер. Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. С. Цацаров беше на заседанието на правната комисия на НС, за да представи доклада за дейността на прокуратурата за 2015 г., пише „Правен свят".

Славов напомни, че през 2013 г. е имало сигнал от Иван Иванов за продължаващи плащания, въпреки решението на парламента да преустанови проекта АЕЦ „Белене".

Поводът за питането бе решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, в което в спора между българската НЕК и „Атомстройекспорт", се произнесе в полза на руската компания и осъди България за 620 млн. евро.

Цацаров обясни, че прокуратурата няма никакво отношение към арбитража, а що се отнася до сигнала от 2013 г., посочи: „След решението на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, плащанията по проекта АЕЦ „Белене" са продължили. Скоро ще има лица, които ще бъдат привлечени към отговорност", без да конкретизира какви ще са обвиненията и на кого ще бъдат повдигнати.