Полша победи Украйна с 1:0 в последен мач от група "C" на европейското първенство по футбол, който се игра на стадион "Стад Велодром" в Марсилия. Голът на победата отбеляза резервата Якуб Блашчиковски в 54-тата минута.

През първата част станахме свидетели на доста скучен футбол и единственото по-интересно положение бе в началните минути, когато Левандовски отблизо не успя да прониже вратата на Украйна.

Играта на поляците не спореше и Адам Навалка се принуди да включи Блашчиковски и Гросицки в игра. Именно първия успя да отбележи страхотен гол в 54-тата минута и да донесе победата на своите.

По този начи Полша събра 7 точки в група "C", колкото има и Германия, но бундестима има по-добра голова разлика и ще бъде на първото място, а Полша остава втора и ще играе с Швейцария на 1/8-финалите в събота.


Гостите започнаха двубоя по отличен начин и още в третата минута можеха да открият резултата. Аркадиуш Милик проби опасно отляво и стреля към вратата, но Пятов успя да спаси.

Малко след това и Левандовски можеше да даде аванс на Полша, но останал сам срещу вратаря, изпрати топката високо над вратата.

Украйна успя да поизравни играта и след бурните начални минути за поляците, домакините взеха инициативата и на няколко пъти Коноплянка излизаше на стрелкови позиции, но не успяваше да преодолее Лукаш Фабиански.

В 21-та минута Левандовски получи перфектна топка в наказателното поле, финтира защитник, обърна се и стреля, но след лек рикошет, топката излезе в корнер.

Пет минути преди края на първата част Коноплянка проби отляво и центрира остро по земя, защитата на Полша не успя да изчисти, но и Роман Зозуля не бе съобразитлен и в крайна сметка поляците изчистиха.

Така двата отбора се прибраха на почивка при нулево равенство.

На почивката Адам Навалка включи в игра Якуб Блашчиковски и тази смяна даде резултат само десет минути след подновяването на играта. Крилото на Полша получи топката в наказателното поле, финтира защитник на Украйна и с техничен удар преодоля Андрий Пятов за 1:0.

В следващите минути Украйна взе инициативата, но удари на Коноплянка и Ярмоленко не намериха целта.

Двайсетина минути преди края Олександър Зинченко получи отлична възможност да изравни резултата, но изстрелът му мина над вратата.

Малко по-късно Милик пък можеше да сложи точка на спора и да удвои преднината на Полша, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата.

Десет минути преди края Ротан отправи топовен изстрел към Лукаш Фабиански, но вратарят на Полша показа, че не е заспал и успя да опази вратата си.

В последната минута на мача, Коноплянка стреля опасно, но и неговият удар излезе в аут.