Турското правителство обяви край на антитерористичната операция в югоизточната част на страната срещу незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). Сега властите ще започнат обновяване на региона, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от МИА.

„Всички разрушени райони ще бъдат обновени. Взимаме мерки младите да живеят там по-добре, отколкото в планините сред терористите”, изтъкна Йълдъръм.

В югоизточната част на Анадола също така ще бъдат изградени нови фабрики и ще се развива частния сектор, като наред с това държавата е готова да откупува предприятия в региона.

Военната операция срещу ПКК беше възобновена миналото лято след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган изгуби мнозинството си на парламентарните избори. Неуспешните коалиционни преговори доведоха до нови избори, на които ПСР възстанови статута си.

ПКК започва въоръжената си борба за автономия на териториите, в които е преобладаващо присъствието на кюрдското малцинство в началото на 80-те години на миналия век. Постепенно обаче исканията на партията стават по-умерени и са свързани най-вече с по-голяма културна независимост на кюрдите.

От друга страна през последните години бяха установени фактически кюрдски автономии в размирните Ирак и Сирия, което според Анкара може да даде нов заряд на борбата за независимост в Анадола.

Антитерористичната операция предизвика изключително много критики от медийни, академични, политически и обществени кръгове в Европа заради нехуманното отношение на турските войски към цивилното население. На базата на турското законодателство бяха започнати съдебни процеси срещу журналисти и общественици по обвинения в „подкрепа на тероризма”.

ПКК не стоя пасивна в размирните месеци, като бойците на партията реализираха десетки атентати със стотици жертви в цяла Турция, насочени най-вече срещу армията и полицията.