Бившият френски президент Никола Саркози заяви пред германския канцлер Ангела Меркел, че членството на Турция в ЕС е „немислимо”.

Саркози говори пред журналисти след срещата си с Меркел в Берлин. Лидерът на френските консерватори още смята, че „Европа има нужда от лидери, Европа има нужда от инициативи, Европа има нужда от нови идеи”.

Същевременно британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от „Индипендънт”, също зачеркна възможността Турция да бъде приета в ЕС.

Присъединяването на Анкара е един от аргументите на искащите „брекзит” или излизане на Великобритания от Евросъюза.

„Това няма да се случи”, заяви Камерън за приемането на Турция.

„Хората получават листовки, с които искащите излизане им казват, че Турция ще се присъедини към ЕС. Това не е вярно. Също, че ще има европейска армия, с Великобритания в нея. Това също не е вярно. Че даваме на Брюксел 350 милиона паунда на седмица. И това не е вярно”, заяви Камерън.

В рамките на миграционното споразумение ЕС-Турция, сключено основно под егидата на Берлин по-рано тази година, Брюксел се съгласи да ускори процеса по присъединяване на Анкара. В сила обаче остават всички изисквания за приемането на южната ни съседка, с което процесът остава все толкова сложен и дълъг.