Скандал разтърси дипломатическото ни представителство в столицата на Куба – Хавана. Причината е побой, който ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) там Мартин Дочев нанесъл на съпругата си, съобщава „Флагман”.Случката е отпреди няколко седмици. Съпругата на Дочев е поискала съдействие от посолството, за да може да се прибере в България.

„Търговското ни аташе е на подчинение на Министерството на икономиката, ние мерки не можем да вземем”, заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Офисът на аташето в Куба обаче е в сградата на посолството в Хавана. От външно министерство заявиха, че са помогнали на съпругата на Мартин Дочев да се прибере у нас, след като тя се е оплакала от мъжа си.

Отговорността за назначението е на Министерството на икономиката. Мартин Дочев е заел поста през есента на 2015 г.

Любопитното е, че според декларацията му за конфликт на интереси той е имал участие в дружеството „Зерон”. Според търговския регистър това дружество се занимава с вътрешно и външнотърговска дейност, представителство и агентство на местни и чуждестранни лица в страната и чужбина и др.

В момента то се управлява от Станислав Дочев – вероятно брат на търговското ни аташе в Куба.