Наземен модул от български пожарникари е в готовност да замине при необходимост за Кипър. Към момента по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС има постъпило официално искане за предоставяне само на летателна техника.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, е проведен разговор с представители на Кипърската гражданска отбрана и е предложена помощта, която страната ни може да окаже.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е информирана за тежката пожарна обстановка в северозападната част на Кипър. Данните за ситуацията се получават и обобщават непрекъснато в оперативния дежурен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, уточниха от МВР.

ГДПБЗН предоставя актуална информация за пожарната обстановка на територията на страната ни за този период от годината. Обобщените данни до този момент сочат, че тя е динамична и сравнително спокойна. Българските огнеборци реагират на над 140 сигнала за произшествия на денонощие. От началото на година са потушени близо 10 хиляди пожара, при които са загинали 65 души, а други 131 са пострадали. Непосредствено при инциденти от пожарните екипи са спасени 340 души.