Силите за сигурност в Брюксел провеждат антитерористична операция след сигнал за бомба в търговски център в централната част на белгийската столица.

По данни на информационна агенция „Белга“ до момента един заподозрян е арестуван. Операцията е започнала, след като рано тази сутрин е получено съобщение за мъж, който се държи странно в близост до търговския център „Сити 2“.

Според местни медии премиерът Шарл Мишел ще проведе извънредна среща с членове на кабинета си по въпросите на сигурността, посочва АФП.

Вчера полицията в страната задържа шест души във връзка с провалена терористична атака на влака между Амстердам и Париж миналата година.

„Шест души са задържани и ще бъдат изслушани в съда”, гласи комюнике на федералната прокуратура, в което се допълва, че при отделните полицейски акции не са открити оръжия и експлозиви.

На 21 август 2015 година въоръжен мъж откри огън и рани трима души в пътническия влак Амстердам-Париж, преди да бъде обезвреден от пътници. Извършителят беше 26-годишният мароканец Аюб ал-Казани.

Днешната операция идва, след като в края на миналата седмица белгийската полиция извърши няколко ареста на предполагаеми терористи. В рамките на акцията силите за сигурност претърсиха 40 жилища и 152 гаража, а 12 души бяха задържани.

Според данни на прокуратурата двама от арестуваните - Мустафа Бенхатал, роден през 1976 г., и Джавад Бенхатал, роден 1987 г. са съответно чичото и племенникът на двама от извършителите на атентатите в Брюксел от 22 март – братята Бакрауи.