20-годишен дупничанин Цветелин Иванов е в тежко състояние в италианска болница, където заминал на гурбет за ваканцията, но претърпял трудова злополука. Момчето е студент в Югозападния университет в Благоевград. Фирмата, чрез която е отишъл на работа в Сардиния, е „Дон пауър”, собственик на която е дупничанининът Марчело Иванов. Той наел Цветелин Иванов за почистване на опожарена сграда в гр. Каляри на остров Сардиния. Студентът обаче паднал от 8 метра височина и е тежко ранен, пише struma.bg.

Синът на бившия шеф на затвора в Бобов дол Владимир Велинов, който също е на гурбет в Италия, разказа за ситуацията, в която е изпаднал в чуждата страна:

"От един месец работим на обекти в Италия. Преди седмица Цветелин Иванов падна от 8 мeтра височина от строежа и счупи два прешлена и лявата си ръка. Потърсих помощ от италианския работодател Арбен Исуфат, а той вместо да помогне, ме изгони от хотела, в който сме настанени. От една седмица съм на улицата. Алармирахме и в българското консулство в Милано, че сме в бедствено положение. Не мога да изоставя Цветелин и да си тръгна. Той е с два счупени прешлена на гръбначния стълб и счупена лява ръка. Собственикът на фирмата от Дупница, чрез която заминахме в Италия - Марчело Иванов, даде лъжливи показания, които са в полза на италианския работодател, и написа в протокола за пред застрахователно дружество, че Цветелин е паднал от 1,5 м височина. В протокола за злополуката Марчело е написал името на колегата от Благоевград Димитър Мицев като свидетел, без да го попита. Много българи бяхме свидетели на трудовата злополука, видяхме, че момчето падна от 8 метра. Заради подадените неверни данни Цветелин няма да получи обезщетение и ще трябва сам да плаща за лечението си в Италия. Родителите му пристигнаха в събота, но могат да са му само морална подкрепа. Днес трябва да се внесат 500 евро в болницата, където е настанен Цветелин”, разказа Владимир Велинов.

Майката на Цветелин Иванов - Мая, работи като медицинска сестра в детска градина в Дупница. Баща му Александър Иванов е работник в ТЕЦ „Бобов дол”. И двамата са взели отпуск и са заминали спешно за Италия в събота, за да са при детето си.

Ето версията на собственика дупнишката фирма-посредник Марчело Иванов:

"Бях принуден от италианските работодатели да напиша в документите, че Цветелин е паднал от 1,5 м височина и аз го направих, но пред карабинерите казах истината. Не зная кой е подтикнал италианците да ме притискат. Трябваше да се върна за 7 дни в България, за да занеса в НОИ документ за осигуровките на Цветелин, за да може българската държава да плати лечението му. Но реших и оставам тук. В понеделник ще подам жалба в Инспекцията по труда в Италия. Аз също съм потърпевш. Собственикът на италианската фирма Арбен Исуфат ме изгони от хотела заради това, че не съм стоял на обекта, а съм отишъл в болницата при ранения Цветелин. Италианецът носи отговорност за трудовата злополука. В договора пише, че за здравето и живота на работниците по време на работа носи отговорност италианският работодател. Аз не нося отговорност за случилото се", заяви Марчело Иванов.

Дупничанинът Борис Паризов от дълги години живее и работи в Италия и има собствен бизнес. Обещал да съдейства на сънародниците си, изпаднали в беда. Той е брат на дупнишкия психиатър Александър Паризов.

Очакванията на всички са държавата ни да се намеси и да защити правата на българите, заминали легално с договор да работят в страна от Европейския съюз. Българският студент обаче лежи потрошен в болницата в чужбина и ако приятелите и близките му не успеят да осигурят пари за лечението му, какво ще се случи, се питат притеснени групата бедстващи дупничани.