Техеран е постигнал споразумение с американската авиационна компания „Боинг“ за закупуването на 100 самолета за граждански полети, съобщи АФП.

„В страната има 250 самолета, 230 от тях трябва да бъдат подменени“, заяви шефът на иранската гражданска авиация Али Абедзадеха. Той уточни, че сделката ще трябва да бъде одобрена от американското правителство. От „Боинг“ засега не потвърждават постигането на договорка с Техеран. В сряда представители на авиокомпанията заявиха пред британския в. „Гардиън“ че преговорите са в ход, но отказаха да дадат повече подробности.

Покупката на самолети стана възможна след сключването миналата година на ядрената сделка с Иран и частичното отпадане на санкциите срещу тази държава. По-рано иранското правителство беше заявило, че в близките десет години страната ще трябва да се сдобие с 400 самолета, за да обнови остарелия си граждански въздушен флот. Средната възраст на сега използваните машини е 27 г. Поради несъответствие с международните норми за сигурност в гражданската авиация на целия ирански граждански въздушен флот, с изключение на 12 авиолайнера, беше забранено да лети във въздушното пространство на страните от ЕС.