Здравей отново, приятелю! В нашите срещи с теб говорихме за здравословното и натурално хранене, нека сега кажем няколко думи за здравословното или т.нар. пречистващо гладуване. Знаеш ли, че с обратния процес на храненето можеш да се предпазиш от нежелани болести или да излекуваш такива?
Ако имунната ти система е слаба и нарушена, този вид гладуване ще я подсили. Така ще дадеш възможност на тялото си да реализира заложените възможности за възстановяване и саморегулиране.
Всъщност всичко, за което си говорим тук, се отнася за здрави хора, а ние можем да бъдем такива при периодически пречиствания, които в различните страни, култури и религии се наричат по различен начин, но смисълът е един и същ. Всъщност какво са постите в различните религии?
Под пречистващо гладуване имам предвид гладуване в рамките на два-четири-седем последователни дни (два-четири пъти годишно). Резултатът от този процес е   „рециклиране“ на старите клетки, в това число и имунни,  и така се провокира производството на нови, които да ги заменят. Това се прави, защото с напредването на възрастта клетките се износват и спират да функционират правилно.
Директорът на Институт по дълголетието USC Валтер Лонго твърди следното: „Когато гладувате, организмът се опитва да пести енергия и едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да рециклира много от имунните клетки, които вече не са необходими, и особено тези, които са повредени и износени. Това, което започнахме да забелязваме в изследванията на хора и животни, е че броят на белите кръвни клетки намалява при продължително гладуване. А когато започнете отново да се храните, кръвните клетки се възстановяват. Така започнахме да се питаме: Добре, откъде идват?“.
Китайците казват: „Да гладува може и глупакът, но е особено важно как се захранваме след това“. Важно е КАК да го направим, защото каквато храна /енергия/ и мисли даваме на тялото си - такива нови клетки ще създаде то.
Как и колко да се пречистваме, решаваме според състоянието на човека, неговите нагласи, натовареност и т.н. Винаги предлагам на клиентите си да се започне от най-простото, еднодневното пречистване, веднъж седмично. Така най-лесно и просто може да се направят първите стъпки по дългия път на здравословния начин на живот.
На практика пречистващото гладуване и полезният зелен сок се явяват най-естествената комбинация за детоксикация, защото изчиства „старото“ и го заменя с „ново“. Всъщност, „гладуването“ е условно, защото предлагам да „помогнем“ на тялото в този процес с кълнове от лимец, орехи, мед, ябълки и билков чай. Все храни, които алкализират организма, богати на витамини, минерали, ензими и растителни влакна в натурална и лесно усвояема форма.
Днес ще дам идея за един такъв ден, а при следващата ни среща ще споделя как най-екологично за тялото да стане захранването.

Еднодневна пречистваща програма

Пречистването на организма е важен индивидуален процес и затова всеки, който е решил да го направи, трябва да се отнесе отговорно, с търпение и мъдрост към това. Добре е да намерим един удобен ден през седмицата и да го практикуваме редовно. Или едновременно 3-4 дни ежемесечно...
Необходими са
1. Кълнове 100 грама - от лимец и нахутени 2:1. Може да се прави само с кълнове от лимец, но идеалният микс е лимец и нахут
2. Билки - мента, мащерка, жълт кантарион, маточина, риган, глог, липов цвят, шипка и други според предпочитанията
3. Плодове 300-500 грама - пречистването може да се направи само с ябълки, но според предпочитанията могат да се добавят всякакви други сезонни плодове
4. Орехи 9 броя
5. Мед 3-4 чаени лъжици
Дневен алгоритъм 
1. Веднага след ставането от сън се поемат 1-2 чаши течности.
2. Закуска - минимум 30 мин след ставането:
* Кълнове от лимец и нахут 2:1,
* Орехи 3 броя,
* Плодове - 1 ябълка или други сезонни плодове. Могат да се консумират заедно с кълновете и орехите или да се оставят като междинна закуска.
3. Обяд
* Кълнове от лимец и нахут 2:1,
* Орехи 3 броя,
* Плодове - 1 ябълка или други сезонни плодове. Могат да се консумират заедно с кълновете и орехите или да се оставят като междинна закуска.
4. Вечеря
* Кълнове от лимец и нахут 2:1,
* Орехи 3 броя,
* Плодове - 1 ябълка или други сезонни плодове.
Полезен зелен сок
Сокът, който ви предлагаме, е възможно най-полезният сок, който можем да подарим на тялото си. Той може да замести традиционната закуска и същевременно да помогне в очистителните процеси, когато тялото трябва по естествен път да изхвърли натрупаните токсини и шлаки.
Необходими продукти за 4 сока:
Пресен спанак около 1 кг
Моркови 0,300-0,500 кг
Ябълка зелена 0,300-0,500 кг
Сусам 100 г
Приготвяне: 
Почистваме и измиваме спанака, морковите и ябълките.
Сусама блендираме на блендер или домашна кафемелачка.
Изстискваме спанака, морковите и ябълките в преса за сок с ниски обороти, което позволява максимално да се съхранят полезните витамини, минерали и ензими на продуктите.
Разливаме в чашите и добавяме вече блендираните сусамени семена, след което добре разбъркваме.
На Здраве Да Е!