Алкохолът зад волана е чак на 6-7-8 място в статистика за причини за катастрофи. Затова опасността на водачите, които шофират пияни, е изкуствено завишена. Това са част от съображенията, с които адвокат поиска негов клиент, заловен да върти волана с 2.39 промила алкохол, да получи минимално наказание и книжката му да бъде върната час по-скоро. 
Шофьорът стигна до съд, след като на 30 ноември 2015 година полицаи се отзовали на сигнал за катастрофа с три коли. Оказало се, че в инцидента на кръстовището между улиците „Муткурова“ и „Ангел Кънчев“ участие е взел и пияният водач на „Фолксваген Пасат“. Вината била изцяло на дама с „Форд“, но правилата в такива случаи изискват всички участници в катастрофата да бъдат тествани за алкохол. Така лъснало, че въпреки че нямало 19 часа, шофьорът на фолксвагена с 24-годишен стаж карал със значителните 2.39 промила алкохол. Затова той бе наказан на първа инстанция с 10 месеца условна присъда, 3-годишен изпитателен срок, 300 лева глоба и 1 година и половина без право да шофира. Дългият според него срок за отнемане на книжката обаче стана повод да поиска по-леко наказание от Окръжния съд на втора инстанция.
Фундаменталното значение на употребата на алкохол като предпоставка за ПТП е безспорно както в страната, така и по целия свят. Като се има предвид и общественият отзвук на многобройните печално известни в страната случаи с починали и осакатени жертви, да се спекулира с това колко назад в класация като предпоставка за ПТП е употребата на алкохол е несериозно и нехуманно, отсякоха съдиите на втора инстанция и окончателно потвърдиха присъдата на пияния шофьор.